Ana Sayfa

Okulbiltv.com - Mustafa Aslan - 23 Ocak 2014

 

Orhan Kemal’in Ilk Kez Yayımlanan Romanı ‘uçurum’

 



Orhan Kemal’in ilk kez yayımlanan romanı ‘uçurum’


Orhan Kemal’in oğullarından Işık Öğütçü arşivleri tarayarak babasının gazete ya da dergi sayfaları arasında kalacak yapıtlarını edebiyat dünyamıza sundu. Edebiyatımızın biraz daha zenginleştiğini duyumsadık. Bir yönüyle de Orhan Kemal okuyucuları için de bir ödül niteliği taşıyor.

Işık Öğütçü son olarak babası Orhan Kemal’in ‘Uçurum’ adlı romanını Büyük Gazete adlı derginin sayfaları arasından alarak edebiyat dünyamıza kazandırdı. Yapıt geçtiğimiz günlerde Everest yayınları tarafından okura sunuldu.

Orhan Kemal farkı

Orhan Kemal yapıtlarının ortak özelliklerinden birisi de mücadele etme kararlılığıdır, yılgınlığa düşmemektir, yaşamın zorlukları karşısında havlu atmamaktır. koşullar ne kadar olumsuz olursa olsun Orhan kemal yapıtlarında her zaman bir umut vardır. Bu umut insana ve onun vereceği mücadeleye güvende yatıyor.

Orhan Kemal ilk kez yayımlanan ‘Uçurum’ adlı romanında da babası eşi tarafından öldürülmüş, geçim savaşımı verirken tecavüze uğrayan bir kadın romanın sonundaki mücadele kararı alıyor. Aslında romanın bütününe bakıldığında kahramanların hepsi de bir mücadele veriyor, daha güzel bir yaşam için. Kimi zaman bir diğerine zarar veren boyutlara ulaşan mücadele, onaylamayacağımız şeyler de olsa da yazarın insanları yapıtlarında idealize etmeden vermesinde yatıyor, bence.

İstanbul

Orhan Kemal yapıtlarında değişik yerleri uzam olarak seçtiği görülüyor:Beyrut, Adana, Konya, İstanbul… Uzam olarak seçilen yerler arasında kuşkusuz Adana ve İstanbul’un ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Orhan Kemal ‘Uçurum’ adlı romanında uzam olarak seçtiği romanında işçilerim dünyasını ve dar gelirli insanların yaşadığı yerleri vermekle kalmıyor Beyoğlu ve İstiklal Caddesi ağırlık kazandığı görülüyor.

“Taksim’de indi. Beyoğlu’ndaki içkili lokantalardan birine rastgele daldı, masalardan birine oturdu, rakı istedi.” (s.69)

Kadınlar

Orhan Kemal’in yapıtlarında kadınların ayrı bir yeri vardır. Dünya edebiyatı içinde kadınların öne çıktığı ve yapıtlarında yer aldığı ender yazarlardandır, bence, Orhan Kemal. ‘Uçurum’ adlı romanında Nermin ve Safiye adlı sadece iki kadın var ama romanın gidişatını da belirleyen tipler olarak karşımıza çıkıyor.

“Nermin neyi, kimi kıskanıyordu? Niçin kıskanıyordu?

Bunu ancak safiye bilirdi. Onu kıskandırmak için elinden geleni geri koymuyor, doğumdan sonraki kırk günün mahrumluğunun güçlü bir erkekte yaratacağı sarsıntılardan bol bol faydalanmaya bakıyordu.”(s. 75)

Orhan Kemal’in ilk kez yayımlanan ‘Uçurum’ adlı romanı yaşamın zorluklarına karşı direnen, yaşamla mücadele ederken birbirleriyle de mücadele eden ama birlikteliğini veren bir yapıt. ‘Uçurum’ Orhan Kemal yapıtlarının temel özelliklerini taşıyan bir roman.

Mustafa ASLAN

——————————————-

Orhan Kemal, Uçurum, I. Basım:Everest Yayınları, İstanbul, Ocak-2014

 


info@orhankemal.org