Ana Sayfa

Star - Haber - 17 Ocak 2014

ÖLMEDEN ÖNCE KAĞIT KALEM İSTEDİ

 
Türk roman ve öyküsünün usta isimlerinden Orhan Kemal doğumunun 100. yılında yeniden edebiyat dünyasının gündeminde. Bugünlerde Çukurova Kitap Fuarı'nda Orhan Kemal'in doğum günü bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Hece Dergisi de Bereketli Toprakların Yazarı Orhan Kemal özel sayısıyla okuru selamlıyor. Orhan Kemal'in Hayatı, Kişiliği ve Düşüncesi, Romancılığı ve Öyküleri, Yazı ve Eserlerinin Acısı, Mektuplar ve Tanıklar, Soruşturma gibi bölümlerden oluşan özel sayıda Mehmet Narlı, Köksal Alver, Necip Tosun, Necati Mert, Funda Masdar Kara, Doğan Hızlan, Talât Halman, Ömer Çelik, Işık Öğütçü ve Yüksel Aksu gibi isimler Orhan Kemal'in edebiyatımız ve kültür dünyamızdaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundular. »star sanat

Bu yıl doğumunun 100. yılı kutlanan Orhan Kemal ölmeden önce kağıt kalem isteyip su cümleyi yazar: "İnandığım doğruların adamı oldum, karınca kararınca bu doğruların savaşını daha cok sanatımda yapmaya çalıştım, kursağıma hakkım olmayan bir tek kuruş dahi girmemiştir."

>> Doğan Hızlan-Eleştirmen
YALIN FAKAT ETKİLİ
Orhan Kemal yalın anlatımın, söz oyunları yapmadan yazınca ne kadar etkili olduğunu ispatlamıştır. Gerek toprak ağaları, gerek şehirdeki kapitalistler bütün oyunbazlıklarıyla, alçaklıklarıyla, roman ve öykülerine girmiştir ama onları teşhir ederken bile nefret dolu bir dil kullanmaz. 
İnsan sevgisi her kahramanının üstünde şeffaf bir örtü gibi örtülmüştür. Kitabından dolayı yargıç karşısına çıktığında neden hep bu kişileri yazıyorsunuz, sorusuna verdiği yanıt, bütün edebiyat görüşünü özetler: 'Çünkü ben varlıklı insanları değil, yoksulları tanıyorum' der. 

 

>> Adalet Ağaoğlu-Yazar
BUGÜNÜ DÜNDEN ANLATTI
Orhan Kemal taşradan, köyden büyük kente göçmek zorunda kalan ailelerin dramını ve kırılmalarını çok güzel anlatmıştır. Bu hemen hemen taşranın köye göçtüğü tragedyanın ilk göze serilmesidir. 
Böylece bu kentlere göç dramında yaşananların, yaşanacakların en büyük göstergesidir onun zamanları. 
 

>>Ömer Çelik: Kültür Bakanı
YAŞAYARAK YAZDI
Orhan Kemal'i farklı kılan en önemli husus 'en iyi bildiği'ni yazmasıdır. Yazdıkları en iyi bildiğidir çünkü içerden yazar Orhan Kemal, yaşadıklarını yazar. Orhan Kemal, 'ekmek kavgası' veren amele olarak, hamal olarak yazar ya da çırçır fabrikasında bir işçi katip olarak yazar./.../ Tam da bu nedenledir ki ülkede o dönemde meydana gelen değişimlerin çalışan kesimler üzerinde yarattığı yoğun baskıyı ve sıkışmışlık halini keskin bir gerçeklik hissi yaratacak şekilde okurlara sunabilmiştir. 
Orhan Kemal sadece zamanının sınırlarını aşmamış, ülkemizin sınırlarını da çok önce aşmayı başaran isimlerden biri olmuştur. /.../TEDA Çeviri ve Destek Programı kapsamında Orhan Kemal'in toplam 56 eserinin 18 farklı ülkede 15 farklı dile çevrilmesi için destek verilmiştir. 
 

>>Yüksel Aksu-Yönetmen
SİNEMAMIZ İÇİN KÖŞETAŞI
Türkiye sinemasına birçok yönetmen, birçok dönem ve birçok türde filmi Orhan Kemal'in eserlerine yaslanarak üretmiştir. Türk sinemasının son yarım yüzyılında ortaya çıkmış sinemasal anlamda iki önemli entelektüel akımı olan; 'ulusal sinema' ve 'devrimci sinema' akımlarının yaslandığı dünya bir anlamda Orhan Kemal dünyası ve Orhan Kemal eserleridir. /.../Öykülerinden yola çıkılarak yazılmış senaryoları ve özgün senaryoları saymaya kalkarsak nerdeyse dünyada en çok filme alınmış sanatçı Orhan Kemal'dir diyebiliriz. 

 

 

 


info@orhankemal.org