Ana Sayfa

Evrensel  - Halil İmrek - 11 Ocak 2014

BÜYÜK EDEBİYAT USTASI ORHAN KEMAL 100 YAŞINDA

 

ORHAN KEMAL Çukurova Kitap Fuarı'nda anılacak
Edebiyatımızın en üretken yazarlarından biri olan Orhan Kemal, doğumunun 100. yılı dolayısıyla bir dizi söyleşi, panel ve sergi ile "Orhan Kemal 100. Yaşında Sempozyumu" kapsamında Çukurova Kitap Fuarında anılacak.


Halil İMREK Adana
Çukurova Kitap Fuarı 14-19 Ocak tarihinde Adana'da olacak. Fuar, 7. Yılına girerken bu yıl Orhan Kemal'in 100. Doğum Yılını Kutluyor... TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek Çukurova 7. Kitap Fuarı edebiyatımızın çok değerli ismi Orhan Kemal'i çeşitli etkinliklerle anmaya hazırlanıyor. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal, Adanalı bir yazar. Orhan Kemal, 15 Eylül 1914 yılında Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu.

ÖZEL SERGİ AÇILACAK
Fuarda bir de 'Orhan Kemal 100 Yaşında' sempozyumu gerçekleştirilecek.
Sempozyumla eş zamanlı olarak Orhan Kemal'in yaşamı, Adana'da geçirdiği yıllar ve eserlerini anlatan özel bir sergi açılacak. Sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler "Yaşamı ve Eserleri ile Orhan Kemal", "Orhan Kemal ve İzleri", "Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal", "Türkiye Yazarlar Sendikasının Anıt Yazarı Orhan Kemal 100 Yaşında", "Çukurova'dan bir Orhan Kemal Geçti" ve "Bursa Cezaevi'nde Bir Çukurovalı: Orhan Kemal" başlıkları altında paneller düzenlenecek.
Sempozyum aynı zamanda yaşamı, Adana'da geçirdiği yıllar ve eserlerinden seçme metinlerden oluşan "Orhan Kemal 100 Yaşında" sergisi ile fuar süresince kitapseverlerle buluşacak.

ADANA'YI ROMANLARINA MEKAN SEÇTİ
Çukurova, ülkemizin en önemli edebiyatçılarının birçok romanına, öyküsüne mekan olmuştur. Yaşar Kemal, Reşat Enis, Muzaffer Izgü, Yılmaz Güney gibi bir çok yazarın romanlarının mekanı olmuştur.
Orhan Kemal, Çukurova'yı, Adana'yı romanlarına mekan seçen yazarların başında gelir. Bereketli Topraklar Üzerinde kitabıyla Çukurova'da ırgatların sürdüğü çileli yaşamı hafızalarda yer edinen romanıdır.
Orhan Kemal romanlarında, Taşköprü'yü, Seyhan Nehri'ni, Kuru Köprü'yü, Kale Kapısı'nı, Melek Girmezi vb. yerleri anlatır.
Çukurova'daki emekçilerin dünyasını anlattığı, eskici ve oğulları, kanlı topraklar, hanımın çiftliği, yine fabrika ve tarım emekçilerini anlattığı Bereketli Topraklar Üzerinde' bunların başlıcalarıdır.
Orhan Kemal'in romanında yaşam tüm yönleriyle yerini alır, çelişkiler ortaya konur ve çözüm kapıları aralanır.
Altı gün sürecek TÜYAP 7. Çukurova Kitap Fuarı boyunca Orhan Kemal'in yazarlığı bütün yönleriyle ele alınacak, tartışılacak.

200 YAYINEVİ ÇUKUROVA'DA
ÇUKUROVA 7. Kitap Fuarına yurt içinden 200'ün üzerinde yayınevi katılacak. Kitap fuarı süresince 50 kültür-sanat etkinliği gerçekleştirilecek. Ücretsiz olarak ziyaret edilecek olan kitap fuarı, 14 Ocak salı günü saat 10.00'da kapılarını ziyaretçilere açacak. Fuar 14-18 Ocak 2014 tarihleri arasında 10.00- 20.30, kapanış günü 19 Ocak 2014 tarihinde ise 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
Çukurova kitap fuarı; Ahmet Günbay Yıldız, Ahmet Şerif İzgören, Ahmet Ümit, Ali Nesin, Ayşe Kulin, Aydın Çubukçu, Can Dündar, Canan Tan, Gülsüm Cengiz, Hamit İzol, İpek Ongun, Muzaffer İzgü, Sibel Eraslan ve Yelda Cumalıoğlu gibi isimlerden oluşan yaklaşık 70 yazarın imza gününe ev sahipliği yapacak.
 

 


info@orhankemal.org