Ana Sayfa

Sabah Güney  - Oben Kırdök - 9 Ocak 2014

Kitap Fuarı'ında bu yıl Orhan Kemal olacak


Bu yıl 7'ncisi düzenlenecek Çukurova Kitap Fuarı, doğumunun 100'üncü yılı olan Adanalı yazar Orhan Kemal'e adanıyor. Fuarda ünlü edebiyatçı anısına etkinlikler yapılacak.


TÜYAP'IN Adana'da 7'ncisini düzenlediği ve 14-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek Çukurova Kitap Fuarı, Adanalı yazar Orhan Kemal'in 100'üncü doğum gününü kutluyor. Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde onlarca yazarı kitap tutkunlarıyla buluşturacak olan fuarda Orhan Kemal çeşitli etkinliklerle anılacak. 

ÖZEL SERGİ AÇILACAK
Ürettikleriyle Türk edebiyatında özel bir yeri olan Orhan Kemal için fuar kapsamında söyleşiler, paneller ve sergiler düzenlenecek. 
Fuarda bir de 'Orhan Kemal 100 Yaşında' sempozyumu gerçekleştirilecek. Sempozyumla eş zamanlı olarak Orhan Kemal'in yaşamı, Adana'da geçirdiği yıllar ve eserlerini anlatan özel bir sergi açılacak. 

GİRİŞ ÜCRETSİZ
Çukurova 7'nci Kitap Fuarı, 200'ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kurulusunun katılımıyla gerçeklesecek. Organizasyon kapsamında yaklasık 50 kültürel etkinlik düzenlenecek. Ücretsiz olarak ziyaret edilecek olan fuar 14 Ocak Salı günü saat 10.00'da kapılarını ziyaretçilere açacak. Fuar 14-18 Ocak 2014 tarihleri arasında 10.00 – 20.30, kapanış günü 19 Ocak 2014 tarihinde ise 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, organizasyon boyunca Ahmet Günbay Yıldız, Ahmet Şerif İzgoren, Ahmet Ümit, Ali Nesin, Ayşe Kulin, Can Dündar, Canan Tan, Hamit İzol, İpek Ongun, Muzaffer İzgü, Sibel Eraslan ve Yelda Cumalıoğlu gibi ünlü isimlerden oluşan yaklaşık 70 yazarın imza gunune ev sahipliği yapacak. 

DOĞUM YERİ CEYHAN
Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Babası siyasal nedenlerle 1931'de Suriye'ye yerleşince, orta öğrenimini kendi isteğiyle yarıda bıraktı ve Suriye'de bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaptı. Bir yıl Türkiye'ye dönerek Adana'da çırçır fabrikalarında işçi ve katip olarak çalıştı. 1938'de Niğde'de askerliğini yaparken "Maksim Gorki ve Nazım Hikmet kitapları okumak", "yabancı rejimler lehinde propaganda ve isyana muharrik" suçlarından 5 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. 1940'ta, Bursa Cezaevi'nde tanıştığı Nazım Hikmet'in toplumcu görüşlerinden etkilendi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan takma adıyla yayımladı. İlk kez 1943'te İkdam Gazetesi'nde Orhan Kemal adını kullandı. 1943'te tahliye olunca Adana'ya döndü. Amelelik ve hamallık gibi işlerde çalıştı. 1950'de ailesiyle İstanbul'a yerleşti ve ölümüne kadar kitap ve makale yazarak geçindi. 1958'de Sait Faik Hikaye Armağanı'nı aldı. 1966'da iki arkadaşı ile birlikte tutuklandı, bir ay sonra serbest bırakıldı. Eserleriyle çok sayıda ödül aldı. Bulgar Yazarlar Birliği'nin çağrısı üzerine gittiği Sofya'da tedavi gördüğü hastanede 2 Haziran 1970'te öldü. 
İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Orhan Kemal Müzesi açıldı.1972'den bu yana adına Orhan Kemal Roman Armağanı düzenleniyor. 

 

 

 


info@orhankemal.org