Ana Sayfa

Yeni Şafak Gazetesi  - Harun Karaburç - 1 Ocak 2014

Bereketli Topraklar'ın yazarı 100 yaşında

Yazdığı romanları bugüne kadar 15 dile çevrilen Orhan Kemal doğumunun 100. yılı sebebiyle bir dizi etkinliklerle anılacak. Oğlu Işık Öğütçü, etkinlikler çerçevesinde babasının 52 yıl sonra ortaya çıkan Uçurum romanının okuyucuyla buluşacağının müjdesini veriyor.


HARUN KARABURÇ

Hanımın Çiftliği, Bereketli Topraklar Üzerinde, Devlet Kuşu, Suçlu, Eskici ve Oğulları gibi Türk edebiyatına kazandırdığı unutulmaz eserlerin yazarı Orhan Kemal doğumunun 100. yılı vesilesiyle bir dizi etkinlikle anılıyor. İlk etkinlik Saint Benoit Fransız Lisesi'nde gerçekleşecek. 4 Ocak'ta gerçekleşecek "Doğumunun 100. Yılında Romandan Sinemaya Orhan Kemal" başlıklı sempozyumda yazarın sinemayla olan ilişkisine mercek tutulacak. 14 - 19 Ocak tarihlerinde ise memleketi Adana'da anılacak. 2014 yılı içerisinde usta yazarı anma etkinlikleri ve yazarın 52 yıl sonra ortaya çıkan "Uçurum" adlı romanının hikayesini oğlu Işık Öğütçü'den dinledik. Orhan Kemal Müzesi'nde bir araya geldiğimiz Öğütçü, dolu dolu bir 2014 yılı olacağını müjdeleyerek Uçurum romanı için de "100. yaşında babama böyle bir doğum günü hediyesi etmiş oluyorum." diyor.


 

YOKSUL İNSANLARIN YAZARI
"Karınca kararınca" yaşadığı ömründe, öykülerinde, romanlarında hep fakir insanların hayatlarını anlattı Orhan Kemal. Onların çaresizliklerine, mutsuzluklarına, kısacası hayat hikayelerine dokundu. O sıradan insanların hayatlarını anlatırken "Ben halkımı, köylümü, bütün köylüleri, bütün fakir fukarayı seven bir yazarım. Belirli birtakım şartlar yüzünden geri, bilgisiz, görgüsüz, pis kalmış insanların imkana kavuştukları zaman değişip gelişebileceklerine, ileriliği benimseyeceklerine, uygarlaşacaklarına inanıyorum" diyerek unutulmaz hayat dersleri çıkarttı bizlere. Biz de bu sözleri alarak yazarın oğlu Işık Öğütçü ile bir araya geldik.
Babasının Büyük Gazete Dergisi'nde 22 sayı tefrika edilmiş ve bugüne kadar başka hiçbir yerde yayınlanmamış romanı Uçurum'un önümüzdeki günlerde okuyucuyla buluşacağının müjdesini veren Öğütçü, "Kitaba babamın 1952 - 56 yıllarında yapmış olduğu röportajları da ekliyoruz. Aydın Arakon, Naci Duru, Osman Seden, Şakir Sırmalı, Ferdi Tayfur, Ruhi Su, Atıf Yılmaz, İhsan İpekçi, Temel Karamahmut, Turgut Demirağ gibi sinemacılarla söyleşiler var. Bir de uçurumun sayfalarını çevirirken "İtiraflar" diye bir röportaj dizisi gözüme çarptı.
Beş sayı yapılmış. İlle üç tanesinde isim yoktu, son ikisinde İlhan Demir diye bir isim vardı. Üstadın İlhan Fahri Demir takma adlarından biri. 1961'de hayat kadınlanyla röportajlar yapmış. Son röportaj babamın Serseri Milyoner isimli romanına konu olmuş. Yani bir röportajdan roman yazmış" diyerek heyecanını paylaşıyor.

ORHAN PAMUK KADAR SEVİLİYOR
Orhan Kemal'in Orhan Pamuk'tan sonra yurt dışında yabancı dile en çok çevrilen yazar olmasıyla ilgili ise şunları söylüyor: "Şimdi şöyle düşünmek lazım. Orhan Pamuk Nobel almış. Orhan Pamuk'un iyi bir ajansı var. Orhan Kemal cephesine geldiğiniz zaman Orhan Kemal'in arkasında ben varım. Yayınevlerinden kaç kere hayır cevabı almamıza rağmen yılmadık, ısrarla o yayınevlerine yazdık ve sonuçta 2. sıraya ulaştık. Bu saatten sonra bu Işık Öğütçü'nün başarısı değil bu, Türk kültürü ve edebiyatının başarısıdır." "Bu saatten sonra Orhan Kemal'in kaybolmuş olan bu tür yapıtlarını eserlerini toplamakla görevliyim" diyen Öğütçü, 15 Eylül 2014'te, yazarın tam doğum gününde bir fotoğraf albümü çıkaracağını da projeleri arasında olduğunu belirtti.

Memleketinde yad edilecek
Büyük yazar için memleketi Adana'da, 14-19 Ocak 2014 tarihleri arasında 7. Çukurova Kitap Fuan'nda "Orhan Kemal 100 Yaşında Sempozyumu" kapsamında "Yaşamı ve Eserleri ile Orhan Kemal", "Orhan Kemal ve İzleri", "Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal", Türkiye Yazarlar Sendikası'nın Anıt Yazan Orhan Kemal 100 Yaşında" ve "Çukurova'dan Bir Orhan Kemal Geçti" başlıklan altında paneller düzenlenecek.
Orhan Kemal'in Adana'da geçirdiği yıllar ve eserlerinden seçme metinlerden oluşan "Orhan Kemal 100 Yaşında" sergisi de fuar süresi boyunca ziyaretçilere açık olacak.

 

 

 


info@orhankemal.org