Ana Sayfa

blog.radikal.com  - Gülizar Şahin - 19 Eylül 2013

Orhan Kemal 99 Yaşında

 
 


Orhan Kemal yoksul kesimin, öğrencinin, işçinin yaşamını anlatan, insan-toplum ilişkisini gerçekçi bir dille yansıtan toplumcu bir yazardır. "Maksim Gorki ve Nazım Hikmet kitapları okumak", "yabancı rejimler lehinde propaganda ve isyana muharrik" suçlarından mahkûm olur. Ama büyük bir şans eseri Bursa'da Nazım Hikmet ile tanışıp onun toplumcu görüşlerinden etkilenir. Bu onun için bir dönüm noktası olur. Nazım Hikmet'in teşvikiyle şiir yerine roman ve öykü yazmaya başlar. 1940'lardan başlayarak dünyaca ünlü biri olduğunu eserleriyle kanıtlar.

Kahramanları sömürülen, yoksul insanlardır. Bu insanların sorunlarını, iç dünyalarını anlatırken o kadar içten ve umutlu anlatır ki, okurken adeta o karaktere bürünürsünüz. Güçlü gözlem gücü ve kendine has yalın anlatımıyla yıllar geçse de hala çok sevilerek okunur.

Yoksulun, işçinin, öğrencinin babası Orhan Kemal 99 yaşında. Geçenlerde Cihangir'de bulunan Orhan Kemal Müzesi'nde yeni yaşı sevenleriyle kutlandı. Kutlama, 13 yaşında babasını kaybeden Orhan Kemal'in en küçük çocuğuIşık Öğütçü'nün konuşmasıyla başladı. Gelecek yıl Orhan Kemal'in 100. doğum yılı olacağını hatırlatan Öğütçü yetkili mercilerden 2014 yılının 'Orhan Kemal Yılı' olarak ilan edilmesini istedi. Bir diğer isteğinin ise Adana'da kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin Orhan Kemal olarak tescil edilmesi olduğunu söyledi.

Ülkü Tamer'den Orhan Kemal ile ilgili bir anı anlatan genç edebiyatçı Onur Caymaz, Orhan Kemal'i hayatı içinden yazan iyi yürekli yazar olarak betimledi.

Orhan Kemal'i Türk edebiyatında toplumsal gerçekçi akımın önde gelen edebiyatçılarından biri olarak tanımlayan yazarAhmet Ümit, konuşmasına "Çalışan, emekçi sınıfın sorunlarını dile getiren; gerek Adana'da gerekse İstanbul'da hala yaşanan göç sorunlarını en iyi şekilde anlatan büyük yazarlarımızdandır Orhan Kemal" diyerek devam etti. Kendisiyle tanışma fırsatı olmasa da 'büyük ustamdır' diye konuşmasına devam eden Ahmet Ümit, özellikle diyaloglarla karakterleri anlatma yöntemini kullandığını belirtti.

265 öykü, 93 şiir, 24 roman, 5 piyes, 1 ömür Orhan Kemal... Çok doğru portreler çizer. Halkı, halkın içine inerek, halkın içinden seçtiği karakterlerle anlatır. Yeri gelir fabrika işçisi Cemile olur, Recep olur, İzzet Usta, İzmirli Nusret olur. Ama hep halkın içinden bir vatandaş; toplumun halkın yazarı olur. Nice yüzyıllar geçse de adı hep ölümsüz Orhan Kemal olur..

 


info@orhankemal.org