Ana Sayfa

Cumhuriyet - Aslı Uluşahin - 3 Eylül 2013

Orhan Kemal'in 100 Yaşına Hazırlık

 
 
Edebiyatımızın büyük ustası, 2014'te yeni bulunan kitaplarıyla gündeme gelecek

Türk edebiyatında toplumsal gerçekçiliğin usta yazarlarından Orhan Kemal (1914-70), önümüzdeki yıl doğumunun 100. yılı dolayısıyla bir dizi kitapla anılacak ve gündeme taşınacak.


Yayımlanacak kitapların ilki, 1961 yılında "Büyük Gazete" isimli dergide tefrika edilmiş "Uçurum" adlı roman. Romanı gün yüzüne çıkaran Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, bir araştırmacının Türker İnanoğlu Vakfı'nın (TÜRVAK) müzesinde derginin nüshalarına rastlayıp haber vermesinin sonrasında esere ulaşmış.
"Uçurum"un, üretken bir yazar olan Orhan Kemal'in peşine düştüğü kayıp eserlerinden biri olduğunu söyleyen Öğütçü, ne var ki dergide 23 bölüm tefrikanın yer aldığını, 21 Haziran 1961 tarihindeki sayı sonrasında derginin başka nüshalarına ulaşamadıklarını söylüyor. Derginin kapandığını düşündüklerini belirten Işık Öğütçü, eser yayına hazırlanırken hikâyenin sonunu "birkaç cümle ile bağlamış".
Kitapta "Uçurum" dışında, yazann yine aynı dergide yayımlanmış söyleşileri de yer alacak. Orhan Kemal, o dönemde Ruhi Su, Atıf Yılmaz, sinema ve seslendirme sanatçısı Ferdi Tayfur gibi isimlerle söyleşiler yapmış. Ayrıca müstear isimle "İtiraflar" isimli bir bölümde, örneğin hayat kadınlarıyla söyleşileri yayımlanmış.
Öğütçü, roman ve söyleşilerden oluşacak bu kitabın, büyük olasılıkla yazarın diğer eserlerini de yayımlayan Everest Yayınları tarafından basılacağını belirtiyor.
2014 yılında çıkacak bir diğer kitapta ise Orhan Kemal'in daha önce yayımlanmamış öyküleri yer alacak. Öğütçü, yazarın 1950'li yıllarda neredeyse bütün gazetelere, Yeditepe, Varlık gibi edebiyat dergilerine, kendi adıyla ya da müstear isimlerle pek çok öykü yazdığını, uzun süren bir çalışma sonrasında bu öyküleri derlediğini ifade ediyor.
Ayrıca gelecek yıl usta yazarın az bilinen fotoğraflarından oluşan bir albüm de yayımlanacak.
Işık Öğütçü'nün üzerinde çalıştığı bir diğer kitap ise Orhan Kemal'in mektuplarıyla ilgili. Yazarın Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet, Samim Kocagöz, Fikret Otyam ve Nevzat Üstün gibi dönemin önemli yazarlarıyla mektuplaşmaları bu kitapta bir araya getirilecek.
"Mektuplar" kitabının ise 2014 sonrasında yayımlanması planlanıyor.
Orhan Kemal'in son olarak 2011 yılında yine oğlu Işık Öğütçü tarafından bulunan "Yüzkarası" adlı kitabı yayımlanmıştı.

Oğlu Işık Öğütçü, Orhan Kemal'in 1960larda tefrika edilmiş "Uçurum" adlı bir romanının ortaya çıkarıldığını söyledi. 2014'te yazarların yayımlanmış öyküleri de basılacak ve Nâzım Hikmet, Kemal Tahir, Yaşar Kemal gibi yazarlarla yazışmaları da yayımlanacak.
 

 


info@orhankemal.org