Ana Sayfa

Evrensel - Kültür Servisi - 1 Haziran 2013

Türkiye'nin Gorki'si törenle anıldı! 


 

ORHAN Kemal Kültür Merkezi tarafından düzenlenen gerçekçi edebiyatımızın büyük ustası Orhan Kemal'i anma töreni Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Orhan Kemal dostlarının katıldığı törende ayrıca "Zahit" adlı eseriyle 2013 yılı 42. Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanan Hasan Ozkılıç'a ödülü ' takdim edildi. 
Törende konuşan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, "Gelecek yıl yapmayı planladığımız babamın yüzüncü doğum gününü de sizlerle birlikte kutlamak istiyoruz. Bu kutlama için çalışmalara şimdiden başladık" dedi. 
Daha sonra söz alan Çimen Erkol da Orhan Kemal'in karakterlerinin kültürel simgelere ve hayata dönüştüğüne değinerek, Cihangir'deki Orhan Kemal Müzesi'nin Orhan Kemal'in mirasını canlı tuttuğuna dikkat çekti. 
Orhan Kemal'in insanın yaşamını güzelleştirme görevini yerine getiren büyük bir sanatçı olduğunu söyleyen Öner Yağcı ise onu Türkiye'nin Gorki'si olarak nitelendirdi. Yağcı, "Orhan Kemal belleklerden ne kadar silinmeye çalışılırsa çalışılsın, insanlara her zaman güzel şeyler vermeye devam edecektir" dedi. 
Öte yandan 42. Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanan Hasan Özkılıç'ın yapıtları hakkında konuşan Evrensel Kültür Dergisi Yazı İşleri Müdürü Nuray Sancar, "Hasan Özkılıç'ın çocukluk dönemini geçirdiği Aras Nehri havzasında yaşayan kadim halkların kültürüyle, ilk gençlik döneminde yaşadığı Turgutlu'daki tuğla işçilerinin kültürünü harmanlamıştır. Kır ile kent, doğu ile batı, emek ile sermaye arasındaki çelişki onun eserlerinin temel konusudur" şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL) 

 
 

info@orhankemal.org