Ana Sayfa

 
 

Cumhuriyet - Kültür Sanat - 17 Mayıs 2013

 

 

 

42. ORHAN KEMAL ROMAN ARMAĞANI HASAN OZKILIC'IN 'ZAHİT' ROMANINA 
İnsanlığı sorun edinmek

 


Kültür Servisi - Bu yıl 42.'si düzenlenen Orhan Kemal Roman Armağanı, Hasan Özkılıç'ın "Zahit" adlı romanına verildi. 
Tahsin Yücel, Osman Şahin, İnci Aral, Turhan Günay, Feyza Hepçilingirler, M.Nuri Gültekin ve Nazım K.Öğütçü'den oluşan Orhan Kemal Roman Armağanı seçiciler kurulu, 15 Mayıs'ta Orhan Kemal Kültür Merkezi'nde toplandı. Kurul, 54 eser arasında yaptığı değerlendirme sonucunda, 42. Orhan Kemal Roman Armağanı'nın Hasan Özkılıç'ın Can Yayınları'ndan çıkan "Zahit" adlı romanına verilmesine karar kıldı. 
Orhan Kemal Roman Armağanı Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, "Orhan Kemal Roman Armağanı seçiciler kurulu, Hasan Özkılıç'ın 'Zahit' romanını, yıllardan beri toplum vicdanında büyük yaralar açan olayların, baskıların yalın güçlü bir dille anlatılmasının yanı sıra, bireylerin iç dünyalarının da başarılı biçimde verilmesi gerekçeleriyle, Orhan Kemal'in dünya görüşüne uygun bir içeriğe sahip olması nedeniyle ödüle değer görmüştür" denildi. 
Özkılıç, Orhan Kemal Roman Ödülü'ne değer görülmenin sevinç ve gurur verici olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Orhan Kemal, edebiyatımızda çok önemli ve kendimi ona, onun dünyasına da edebiyatına da çok yakın buluyorum. Derdi olan, dünyayı ve ülke sorunlarını ele alan, insanlığı sorun edinen bir bakış benim de edebiyata bakışım. Ben derdi olan edebiyattan yanayım. Ucuz edebiyattan, ucuz sanattan uzak duruyorum ve bunu eleştiriyorum." Özkılıç, romana ilişkin ise "Romanda boşaltılan bir köyden kente göçen Kürt ailesinin hayatını, çevreyi ve kenti anlattığına dikkat çekti. Romanda bir yandan Kürt meselesi, diğer yandan cezaevi sorunları var. Ve romanın ölüm orucuyla bitmesi de benim için anlamlı. Ölüm oruçlarını yakından izledim ve içimde bir yaraydı, bu yüzden de romanıma yansıttım" ifadelerini kullandı. 
1951 yılında İğdır'da doğan Hasan Özkılıç, 1970'lerin başında yazı hayatına başladı. İlk öyküsü 1974'te Demokrat İzmir gazetesinde yayımlanan Özkılıç'ın ilk kitabı "Kuş Boranı" ise 1998'de raflardaki yerini aldı. Özkılıç, "Gönlümün Şirazesi Bozuldu" adlı kitabıyla, 2007 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü aldı. 
Erden Kıral, "Kuş Boranı" kitabından "Bir Yanı Yaralı", "Orada Yollarda" kitabından da "Güzel Günler İçin" öykülerini "Vicdan" adlı uzun metrajlı filminde sinemaya uyarladı. Özcan Alper de Özkılıç'ın "Şerul'da Beklemek" adlı kitabından "Adı Kargalarda Saklı" öyküsünü "Moto Guzzi" adıyla 2008'de kısa film olarak çekti. Özkılıç, 2000 - 2005 yılları arasında İzmir'de, Agora dergisini çıkardı. Yazara ödülü, Beyazıt'taki Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu'nda, 31 Mayıs saat 10.30'da yapılacak anma töreninde verilecek. 

        

info@orhankemal.org