Ana Sayfa

EGE'de Bugün - Işık Öğütçü / Buket Yamaner - 21 Nisan 2012

 

Üstadın ekin mirası çoğalarak yaşıyor

 

 

Türk Edebiyatı’nın en usta kalemlerinden Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, gazetemiz Ege’de Bugün’ün konuğu oldu. Tüyap Kitap Fuarı’na katılmak ve Haber Müdürümüz Mazlum Vesek ile birlikte ‘Orhan Kemal Hanımın Çiftliği ve Bir Mektup’ adlı bir söyleşi sunmak üzere İzmir’e gelen Öğütçü ile buluştuk.

BUKET YAMANER

Ege’de Bugün ailesi, Türk Edebiyatı’nı oluşturan temel direklerin en önemlilerinden olan Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’yü ağırladı. Öğütçü, Kültürpark’ta düzenlenen 17. Tüyap İzmir Kitap Fuarı nedeniyle geldiği kentte okurlardan önce gazetemizle buluştu.

Öğütçü, buluşmada Türk Edebiyatı ustası Orhan Kemal’in ülkemizdeki genç nesillere ve uluslararası alanda yabancılara da anlatılması, sevdirilmesi ve ekin birikiminin paylaşılması anlamında yaptığı çalışmaları anlattı.

Öğütçü, babasına Türkiye’nin bir değeri, bir sanatçısı olarak sahip çıkılmasının önemine değinerek, kitap fuarlarındaki okurlarla buluşmaların da bu anlamdaki katkısının büyük olduğunu kaydetti.

Orhan Kemal Müzesi’nin oluşumundan, kitaplarının yeniden basımlarına, editörlüklerinin yeniden yapılarak okuyucularla buluşturulmasıyla ilk adımları atılan ustayı daha çok anma ve genç nesillerle buluşturma çalışmalarının; kendisinin gayretleri ve topladığı anekdotlar, fotoğraflar, bilgiler, anlar ile giderek çoğaldığını ifade eden Öğütçü, kendisinin de ustayı ulaştığı belgelerle daha da çok tanıdığını vurguladı.

Öğütçü, Orhan Kemal kitaplarında herkesin kendinden bir şeyler bulabileceğini anlatarak, “Ben henüz çocukken bile babamın bütün kitaplarını okumuştum. Ama yaşım ilerledikten sonra ve onu anlamaya yönelik okumalar yaptığımda kitaplarında birçok şey buldum. Her dönemin, her toplumsal iklimin kitaplarına yansıdığını gördüm. Bugün 1930’lu yıllar hakkında bilgi edinmek isteyenler, ya da 1940’lar, 50’lerde Türkiye’deki toplumsal hayatı merak edenler hep onun kitaplarında bu yaşantının izlerini görebilirler” diye konuştu.

“TÜM ZORLUKLARA BİRLİKTE GÖĞÜS GERDİLER”

Orhan Kemal’in bir sanatçı olarak kazancının sadece roman yazmak işinden sağladığına dikkat çeken Öğütçü, aile olarak zaman zaman maddi zorluklar yaşadıklarını ancak hiçbir zaman birlik ve beraberliklerinden ödün vermediklerini kaydetti.

O dönemde Orhan Kemal’in Cemile romanında anlattığı ve ithaf ettiği eşinin, tüm bu zorluklara rağmen her zaman sanatçının yanında yer aldığını vurgulayan Öğütçü, “Annem yaşadığımız tüm maddi zorluklara rağmen her zaman babamın arkasında durmuş bir kadındı. Kendisi okuma yazmayı okulda öğrenmediği, kendi imkanlarıyla öğrendiği halde bizlerin her zaman eğitim almasını öğütlemiş ve teşvik etmişti. Orhan Kemal Müzesi açılışında o zamanlar sağ iken, annemin yaşını sorduklarında ben 80 diye cevaplamıştım. Ama siz onu ikiyle çarpın biri kendi yaşadığı hayat için, diğeri de Orhan Kemal’in eşi olmak için harcadığı zaman ve emektir demiştim. Gerçekten de öyle idi. Üstadın eşi olmak başlı başına bir meseleydi” sözlerine yer verdi.

Öğütçü, gazetemize yaptığı ziyaretinden sonra söyleşisine yetişmek üzere ayrıldı.

 


info@orhankemal.org