Ana Sayfa

Olay Gazetesi - Kemal Selçuk - 22 Mart 2012

 

'HÂLÂ DÖNECEK DİYE BEKLERİM'

 



Ünlü yazar Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, babasının 50 kitap yazdığını buna rağmen hayatı boyunca ekonomik sıkıntıdan kurtulamadığını söyledi.
Öğütçü, babasının 1970'te davet edildiği Sofya'da yaşama veda ettiğini hatırlatarak, 'Hâlâ dönecek diye beklerim. Ona sormak istediğim çok soru var' dedi.


KEMAL SELÇUK
 

TÜRK edebiyatının unutulmaz isimlerinden Orhan Kemal için geçtiğimiz günlerde sona eren Bursa Kitap Fuarı'nda bir etkinlik düzenlendi. Ünlü yazarın oğlu Işık Öğütçü, Uludağ Konferans Salonu'nda Orhan Kemal'in hayatından kısa bilgiler aktardı.

Öğütçü, babasının asıl adının Mehmet Raşit Öğütçü olduğunu söyledi. Orhan Kemal'in döneminin tanınmış simalarından olan babası Abdülkadir Kemali'nin anılarının kitap olarak yayımlandığını hatırlatan Öğütçü, dedesinin Osmanlı'nın son dönemlerinde Kirmasti'de (Mustafakemalpaşa) kaymakamlık yaptığını belirtti.
Babasının hayatının büyük sıkıntılar içinde geçtiğini dile getiren Öğütçü, 'Mücadeleyle geçen hayatında dimdik durmasını bildi. Kitaplarında hep umut ve iyimserlik vardır' dedi.

Orhan Kemal'in hayatının serüven dolu olduğunu vurgulayan Öğütçü, 'Bunları Avare Yıllar, Cemile gibi romanlarında görmek mümkün. Örneğin dedemle ilişkilerini Babaevi romanında okuyabilirsiniz' diye konuştu.

HAYATINDAN İZLER...
Babasının Adana'da geçen gençlik yıllarını öykü ve romanlarına yansıttığını anlatan Öğütçü, şöyle devam etti:
'1937 yılında evlenen babam, askerdeyken Nâzım Hikmet'in şiirlerini okuduğu için tutuklanır. Niğde, Kayseri ve Adana'dan sonra Bursa Cezaevi'ne gönderilir. Nisan 1940'ta Bursa'dadır. Nâzım Hikmet de Aralık 1940'ta Bursa'ya gelir. Nâzım'm şiirlerini okuduğu için hapse atılan Mehmet Raşit, Nâzım Hikmet'le aynı koğuşta kalmaya başlar. Birlikte geçirdikleri üç buçuk yılın sonunda Mehmet Raşit, Orhan Kemal olmuştur. Nâzım Hikmet'ten çok şey öğrenmiştir. Örneğin babam yazdığı şiirleri Nâzım Hikmet'e götürür. Büyük şair, 'inanmadığın satırları niye yazıyorsun' der. Onu eleştirir ve düzyazıya yönlendirir. Diyebilirim ki Orhan Kemal, Bursa Cezaevi'nde Nâzım Hikmet kürsüsünde yetişmiştir. Bursa Cezaevi kaç üniversiteye bedeldir.'
Orhan Kemal'in, Nâzım Hikmet'in tavsiyelerine uyarak öyküler yazdığını, dergilerde yayımladığını söyleyen Öğütçü, 'Öyle ki, Sabahattin Ali bile mektup yazarak kim bu öykücü diye sorar. Onun nezdinde de öykücü olarak kabul görmüştür' dedi.

Babasının 1942 yılında yaşama veda ettiği 1970'e dek Orhan Kemal adını kullandığını kaydeden Öğütçü, 'Orhan Kemal halk için düşünüp, halk için yazmıştır. Onun yazdıklarında pek çok insanla karşı karşıya gelir okur. Her okuyuşta yeniden keşfediliyor' diye konuştu.

Hayatı geçim sıkıntısıyla geçti
IŞIK Öğütçü babası Orhan Kemal'in hayatı boyunca ekonomik sıkıntılardan kurtulamadığını vurgulayarak, 'Murtaza, Bereketli Topraklar Üzerinde, Vukuat Var, Hanımın Çiftliği'nin de aralarında bulunduğu 50 kitap yazdı. Buna rağmen iki yakası bir araya gelmedi bir türlü' dedi.

'SORMAK İSTEDİĞİM ÇOK SORU VAR...'
Babasını kaybettiğinde 13 yaşında olduğunu açıklayan Işık Öğütçü, '1970 yılında Bulgaristan'a davetli gitmişti. Orada kaybettik onu. Ben aradan geçen bunca yıla rağmen hâlâ dönecek diye beklerim. Kafamda ona sormak istediğim çok soru var' dedi.

'VUKUAT VAR'I 20 GÜNDE YAZDI...'
Babasının daktilo başına geçtiğinde saatlerce yazdığını anlatan Işık Öğütçü, 'Daktilo tuşlannda parmaklarım rüzgârlaşır, derdi. Vukuat Var romanını 20 günde yazdı. Daktilo tıkırtıları hâlâ kulaklarımda' dedi.

 


info@orhankemal.org