Ana Sayfa

 
 

Milliyet Güney - Mehmet Emin Arıcı - 25 Kasım 2012

 

 

 

ORHAN KEMAL’İN OĞLU IŞIK ÖĞÜTÇÜ İLE SOHBET; 
BİR ORHAN KEMAL ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUM

 

 

Asıl mesleği Kimya Mühendisliği olan Işık Öğütçü; babasının adını yaşatmak ve onu yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla 2000 yılında Orhan Kemal Müzesi’ni kurdu. Amacı bereketli topraklar üzerinde yetişmiş; Yaşar Kemal, Abidin Dino gibi üstatlarla bir arada bulunmuş olan babasını, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da tanıtmaktır.

****

Şimdilerde Işık Öğütçü farklı bir heyecan içerisinde. Çünkü Orhan Kemal’in 2014 yılında doğumunun 100. yılını kutlamak için bir takım çalışmalar yürütmekte. Bu çalışmalarla birlikte diğer bir çok hazırlığı da aynı anda yürüttüğünü söylemeden geçmemek lazım. En büyük isteğinin, Orhan Kemal Müzesi’ni daha büyük bir mekâna taşımak olduğunu biliyorum. Çünkü mevcut olan müzenin sergileme alanının kısıtlı olması, toplantı salonunun olmaması ve ileriki zamanlar için ihtiyaçları karşılamayacağını düşünen Işık Abi’nin; bunun için ayrıca çalıştığından da bahsetmeden olmaz diye düşünüyorum. 

****

Adana’da sanatın gelişmesini sağlayan, sanata destek veren yöneticilerden de beklentisi var Işık Öğütçü’nün.


Mesela “Bir ORHAN KEMAL KÜLTÜR MERKEZİ olması güzel olmaz mı?” diyor;


Adana’ya yön veren yöneticiler tarafından Orhan Kemal adına bir kültür merkezi açılmasının, kendisini ve ailesini çok mutlu edeceğinden bahsederken hayıflanarak ekliyor; “Neden Adana’da Orhan Kemal Üniversitesi kurulmuyor”. Orhan Kemal adının Adana’da yeni kurulan “Bilim ve Teknoloji Üniversitesi”ne verilmesinin hem Adana hem de Türkiye için çok anlamlı ve değerli olabileceğini söylüyor.

****

Orhan Kemal’in Adana’da yaşatılmasını, hemşerilerinin Orhan Kemal’e sahip çıkmasını ve yeni kuşaklara üstadı tanıtabilmek için Adanalıların, hemşerilerinin desteğini bekliyor.

Hemen bu arada, Işık Abi’nin, bu sene 4-8 Aralık tarihleri arasında on dördüncüsü gerçekleştirilecek olan “13 Kare Sanat Festivali” kapsamında birçok okulda yapılacak panellerde, babası Orhan Kemal’i yeni kuşaklara anlatacağının müjdesini vermek isterim.

 

IŞIK ÖĞÜTÇÜ KİMDİR?

Orhan Kemal’in oğlu olan Işık Öğütçü; babasının adını yaşatmak amacıyla Orhan Kemal Müzesi’ni kurdu. Babasının edebiyat yolculuğunu araştırarak, “Yazmak Doludizgin”, “Abdülkadir Kemali Bey’in Anıları”, “Önemli Not!” ve “Zamana Karşı Orhan Kemal” isimli dört kitap yayınladı. Ayrıca Orhan Kemal’i anlatan DVD hazırladı. Orhan Kemal’in, “Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl” ve “Arkadaş Islıkları” yapıtlarını da tiyatroya uyarlamıştır.

 

        

info@orhankemal.org