Ana Sayfa

 
 

Ege'de Bugün - Işık Öğütçü/Mazlum Vesek - 15 Ekim 2012

 

 

ORHAN KEMAL'İ DAHA İYİ TANIMAK İÇİN

 

   
 

TÜRK edebiyatının önemli yazarlarından Orhan Kemal'le ilgili önemli bir eser Everest Yayınları tarafından okuyucu ile buluşturuldu. Işık Öğütçü tarafından .hazırlanan "Zamana Karşı Orhan Kemal-Eleştiriler ve Röportajlar" 1949'dan 1970'e kadar yazarla ilgili yazı ve söyleşilerden oluşuyor. Kitap, Orhan Kemal'in sanatını daha iyi anlamak için önemli bir kaynak.
MAZLUM VESEK'İN SÖYLEŞİSİ 2'DE


Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, Orhan Kemal ile ilgili çalışmalarına bir yenisini ekledi. Daha önce Yazmak Doludizgin-Şiirler ve Günlükler, Önemli Not!, Orhan Kemal'in Babası Abdülkadir Kemali Bey'in Anıları çalışmalarını külliyata katan Öğütçü, babasının tefrika halinde yayımlanan kayıp romanı Yüz Karası'nı da okuyucuyla buluşturmuştu. Öğütçü, son olarak, Orhan Kemal'le ilgili yazılan yazıları ve yazarla yapılan söyleşileri "Zamana Karşı Orhan Kemal" kitabında bir araya getirdi. 1949 ile 1970 yılları arasını kapsayan çalışma Everest Yayınları tarafından yayımlandı. Işık Öğütçü ile 63 yıl öncesine kadar uzanıp arkeolojik kazı titizliğiyle hazırladığı araştırmayı konuştuk.


Orhan Kemal ile zaman tünelinde yolculuk

Mazlum Vesek
Fotoğraf: Fadime Dumlupınar

-Işık Ağabey, kitabın hemen ilk sayfasında karşımıza 'yel kayadan ne alır?'sözü çıkıyor. Kitabın içeriği ve bu söz bize neyi anlatıyor?
Üstadın zamana karşı durarak bugün dahi yaşadığını. Zaman ondan bir şey alıp götürmemiş, aksine çok şey katmıştır. Tıpkı dünya üzerindeki büyük sanatçılara olduğu gibi.
Tabii bundan Türkiye olarak gurur duymamız lazım. Çünkü yazarımız şu an sınırlarımızı aşmış hemen hemen tüm coğrafyalarda okunmaktadır.
-Orhan Kemal ile ilgili daha önce hazırladığınız kitaplar içinde bu bize göre farklı bir özellik taşıyor. Hazırladığınız her kitapta mutlaka bir 'baba-oğul' ilişkisi kendini hissettiriyordu. Ama bir babaya yönelen sert eleştirileri de kitaba almanız doğrusu bir medeni cesaret örneği. Ne dersiniz? Işık Öğütçü artık babanın izini değil de bir yazarın izini mi sürüyor?
Bu cesaret örneği değil. Yapılması gereken bir çalışmaydı. Günümüzde eleştirilerin kitap tanıtımı düzeyinde olduğu düşünülürse, o yıllarda büyük bir edebiyatçıya da sert eleştiriler yapılmasının görülmesini istedim. Bu eleştiriler yazarımıza yaşadığı dönemde dokunmamış, şimdi mi dokunacak? Benim müzeyi açtığım yıllarda geliştirdiğim bir projenin hayata geçmesiydi bu kitap. Bizim arşivimizde bulunan yazılardı. Demek Orhan Kemal bu yazıları okumuş, değerlendirmeye almıştı.
Benim yaptığım sizin de değindiğiniz gibi bir yazarın edebiyat yürüyüşünün kilometre taşlarını ortaya çıkarmak.
-Kitaba aldığınız kimi yazarların hayatta olduğunu görüyoruz. Bundan neredeyse 60 yıl öncesinden itibaren ele alman yazılara şu ana kadar bir tepki aldınız mı? "Amma da acımasızmışız " diyenler oldu mu söz gelimi...
Kitap daha yeni. Okunsun, incelensin ondan sonra yorum yapan olacaktır inanıyorum. Ama kitap içinde de Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim eden yazıları da görmek mümkün.
-Kitap, Türkiye'de bir çok yazın alanında olduğu gibi eleştiri alanında da emeklemenin olduğu dönemlerde yazılan yazı ve görüşmelerden oluşuyor. Buna rağmen bugünden baktığınızda günümüz eleştirisinden daha 'olgun' bulduğunuz yazılar hangileri?
Ben bütün yazıları aynı kalitede görmesem, bu kitabı oluşturamazdım. Olumlu ve olumsuz tüm yazılar benim için değerli.
Tüm yazılar yazarımızın tekrar incelenmesine yol açarsa, kitap işlevini yerine getirmiştir demektir.

-Kitabı hazırlarken kütüphanelerde epeyi vakit geçirdiğinizi ve sayısız yayını karıştırdığınızı biliyoruz. Bu arada yarım asırdan fazla bir dönemi izleme şansınız oldu. Bu tarihsel süreç içinde Orhan Kemal'in edebiyat dünyamızdaki belirleyiciliği ne düzeydedir. Ya da görünürlüğü...
Nerede olduğunu söylemek bana düşmez geliyor. Bu işin gerçek araştırmacıları, doğru değerlendirme yapanlar, bunu zaman zaman açıklıyor. Ama kısaca şunu diyebilirim ki, bugün Türk edebiyatı Orhan Kemal ile ışıldamaya devam ediyor. Yarın da böyle olacağına inanıyorum. M. Nuri Gültekin'in saptaması sanırım en güzel yanıttır, "Türkiye'yi ve onun yüz elli yıllık serüvenini anlamak için Orhan Kemal eserleri ciddi ve keyifli bir okuma macerasıdır."
Bir Orhan Kemal okuyucusu olarak, çalışmanızı okurken nereye koyacağımı bilemediğim eleştiriler oldu. Söz gelimi Mehmet Kaplan'ın eleştirisi...Birkaç sayfa sonra Can Yücel''in Kaplan'ın yazısına cevabını okuyunca doğrusu tebessüm ettim. Araştırmayı sürdürürken 'bu kadar da olmaz yahu' deyip bırakasınız geldi mi?
O ben de saklı kalsın. Yüreğimin cız ettiği anlar olmadı değil. Ama yine de sonuna kadar incelememi sürdürdüm. Çünkü bu eleştiri yapanların sadece yazarı kitabıyla değerlendirdiklerini biliyordum. Çoğu Orhan Kemal'in hayatı hakkında bilgisi yoktu. Bu çalışmayı yaparken ben her iki durumu da izleme imkânı bulduğum için daha tarafsız kalmak için çaba sarf ettim.
Zaten yapmasaydım, kitaba ben de dahil olur, görüşlerimi açıklar, kitap tarafsız olmaktan uzak kalırdı. Ama zaten dönemin pek çok edebiyatçısı yazılarında, sert eleştirilere gereken yanıtı vermiş olduklarını biliyordum.
Işık Öğütçü, Zamana Karşı Orhan Kemal-Eleştiriler ve Röportajlar, Everest Yayınları, 448 sayfa

        

info@orhankemal.org