Ana Sayfa

 
 

Ege'de Bugün  - Mazlum Vesek - 20 Eylül 2012

 

 

Çocuklar da Orhan Kemal Okusun

 

   
 


Çocuklar da Orhan Kemal Okusun
 

Orhan Kemal zengin yazın dünyası hep dikkatimi çekmiştir. Her okuyuşumda yeni şeyler fark ettirecek kadar zengin ve tükenmez bir dünya. Bütün yapıtları içinde yer alan çocuk öyküleri de, sade ve basit anlatımı ile çocuk dünyasına sevgiyle baktığını söyleyebilirim. Kendimi bildim bileli, bir yazarın bütünlük olarak kabul ettiği bir kitabı başkalaştırmanın yanlışlığını düşünmüşümdür. Ancak, Büyülü Fener Yayınları'ndan çıkan Elli Kuruş, Inci'nin Maceraları ve Aslan Tomson bana hiç de böyle bir yanlışlığı hissettirmedi.
Aksine, yazarın farklı kitaplarından derlenen öykülerle oluşturulan kitap, Orhan Kemal'in çocukların dünyası ile ilgili duyarlılığını ortaya koyması açısından, iyi ki hazırlanmış, diyebileceğimiz kitaplar.

Kitaplardan İnci'nin Maceraları'nın Milli Eğitim Bakanlığı 100 Temel Eseri içinde yer aldığını belirtmekte fayda var. Kitaptaki yedi öyküden özellikle Çocuk Ali çizgi dışı bir anlatımla dikkat çekiyor diyebiliriz.

***

Aslan Tomson adlı kitapta da yedi öykü yer alıyor. Daha çok istanbul sokaklarında yaşayan çocukların dünyasına yer verilen öykülerde 'emekçi' çocuklar da dikkat çekiyor. Harika Çocuk bu açıdan dikkat çekicidir. Üç Arkadaş adlı öykü de Sütlüceli üç çocuğun hayaline yer veriyor.
Ancak kitaptaki Hamam Anası öyküsü yazarın külliyatı açısından çok başka bir yerde duruyor diyebiliriz. Öyküde yazarın hayal dünyasından yaşlı bir kadın anlatılıyor. Yazar Hamam Anası 'na benzettiği yaşlı kadın üzerinden koca bir tarihi anlatıyor. Tabii tebessüm ettirecek kadar içten...

***

Elli Kuruş kitabındaki sekiz öykü de gazete satan çocuklardan, İstanbul soğuğunda boynunda işportası ile çalışan çocukları anlatır. Yazarın öz yaşam öyküsünden yola çıkarak yazdığı Kitap Satmaya Dair adlı öykü ise kitaptaki en önemli öykülerden.

***

Üç kitabın da Oğuz Demir'in çizgileri ile renklendiğini belirtmekte fayda var.

Çocukların geleceği ile ilgili kararların çok kolay alındığı ve milyonlarca insanın eğitim sistemini kara kara düşündüğü bir dönemde, hiç olmazsa çocuklara okutulacak 'güçlü' yazarlarla daha anlamlı bir gelecek kurulabilir. Orhan Kemal gibi yazarlar ise geleceğin düşünü en güçlü şekilde yazan yazarlarımızdan.

        

info@orhankemal.org