Ana Sayfa

 
 

Ege'de Bugün Gazetesi  - Kültür Sanat - 9 Eylül 2012

 

 

Bereketli Topraklar Üzerinde Çin'de okunacak

 

 

 

 


Gerçekçi - Toplumcu Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal'in "Baba Evi", "Avare Yıllar" ve "Cemile'den sonra "Bereketli Topraklar Üzerinde"* kitabı da Çin'de yayımlandı.
Yapıt, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın TEDA Projesi kapsamında, Çin'de, Yongmin Xia'ın Çince'ye çevirisiyle CHIRP-China International Radio Press tarafından kitapseverlere sunuldu. "Bereketli Topraklar Üzerinde" yazarın en bilinen ve en çok okunan romanlarındandır. Roman, Sivas'taki köylerinden çalışmak için Çukurova'ya göç eden üç arkadaş Pehlivan Ali, Iflahsızın Yusuf ve Köse Hasan'ın şehirdeki tutunma mücadeleleri üzerine kuruludur. Toprak mülkiyetinde meydana gelen değişiklikler ve toprağın belirli ellerde toplanmasının, toprağın artık karınlarını doyurmaması, köydekileri şehre göç etmeye zorlar. Sanayileşme, makineleşme gibi değişimler her ne kadar işgücü açığı doğurmuşsa da, köylü işçiler eğitimsiz ve niteliksiz işçilerdir; dolayısıyla istihdam edilebilecekleri işler de nitelik gerektirmeyen işler olacaktır. Pehlivan Ali, Iflahsızın Yusuf ve Köse Hasan önce bir fabrikada, ardından inşaat işinde ve harman yerinde çalışırlar. Sonunda sadece bir tanesi köyüne geri dönebilecektir. Köyden kente göç olgusunun Türk romanında bir olgu gibi ele alınmasında Orhan Kemal'in büyük katkısı olmuştur. Toplumsal yaşamdaki alt üst oluşu, ekonomik yapıdaki niteliksel değişmenin sonuçlarını, tarımdaki makineleşmenin etkilerini eserinde çok iyi yansıtmıştır. Bu sürecin anlatımı olan Bereketli Topraklar Üzerinde, toplumsal gerçekçiliğin insan gerçekliğiyle birlikte, insanların içinde yaşamakta oldukları koşulların bütün yakıcılığıyla verildiği bir romandır.
Türk edebiyatının bu seçkin yapıtlarının Çin'de yayımlanmış olması, ülkelerin kültürleri arasındaki yakınlaşmanın en belirgin göstergelerinden birisidir. (Ege'de Bugün)

 

        

info@orhankemal.org