Ana Sayfa

 
 

Cumhuriyet - Işık Öğütçü/Ümran Sölez Tan - 3 Eylül 2012

 

 

 

 

"Sinematografik enstrümanların, romanın dramaturjisini zedelememesi için titizlik gösteriyoruz. Ama iş dizi uyarlaması olduğu zaman her hafta 90 dakika bölüm çıkarmak zorundayız. Ve ister istemez yeni yan Evlerden hikâyeler ve karakterler eklemek durumunda kalıyoruz. İşte bu noktada Orhan Kemal'in hayal dünyasını iyi anlamak gerekiyor.
Yani kısaca roman bir okunuşta başlayıp biten bir film. Ama biz dizide romandaki malzemeleri kullanarak her hafta yeni bir film daha oluşturuyoruz. En temel zorluğumuz bu.
Değiştirmekten ziyade, güncellemeler ve yenilemejer oluyor. Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü'yle bütün bunlar konuşuluyor."


 

 


Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü'nün 'Uyarlamalar romanı yansıtmıyor' eleştirilerine yanıtı: Önemli olan unutulmaması

ÜMRAN SÖLEZ TAN

Orhan Kemal'in eserlerinden uyarlanan televizyon dizileri beyazcamı hareketlendirdi. Yazarın bazı hayranları ise, esere tam anlamıyla sadık kalınmadığından hareketle düş kırıklığı yaşıyor. Usta edebiyatçının oğlu Işık Öğütçü'yü Cihangir'deki Orhan Kemal Müzesi'nde yakalıyoruz. Niyetimiz onun bu konudaki görüşlerini almak...

- Babanızın eserlerinin bir TV dizisi olarak çekilmesi istemlerinin sizi onurlandırdığı kadar endişelendirdiği de olur mu?
Orhan Kemal'in eserlerinin bir sinema filmi veya dizi olarak uyarlanmasında onun dünya görüşüne zarar vermemesi, aykırı öğeler taşımaması esastır. Onun toplumcu ve gerçekçiliğinden kopulmaması gerekir. Yapımcılardan bunun göz ardı edilmemesini isterim.

- Bu olmazlarınıza uyulduğunu düşünüyor musunuz?
Buna uyulmadığına tanık olduğumuz zaman bu yapımların uyarlama olmadığı, esinlenme olduğu söyleniyor; o zaman yapılacak bir şey kalmıyor. Yapım aşamasında bana danışılsın istiyorum, ama bu pek olamıyor. Her hafta yeni bir dizinin çekilmesi hazırlıkları buna el vermiyor. Bu dizi ve filmleri çekici kılacak olan cinsellik, seks, ölüm, şiddet, gözyaşı gibi teknik öğeleri barındırması yönündeki kaygılar doğal olarak onları böyle bir yola sevk ediyor.
Bizim için önemli olan babamın isminin unutulmaması ve olabildiğince ilgi uyandırmasıdır. Dizileri izleyen ve Orhan Kemal'i bilmeyen insanlar onu merak edip kitaplarını okumaya başlıyor. Okullardan öğretmenler çocukları müzeye getiriyor. Bu onun yeni sağlam okurlar edinmesine neden oluyor. Konularının evrensel olması, zor yaşam koşullarında yaşayan insanların mücadelesi, direnişi, hayalleri ve sevgileri bir esinlenme içersinde sunulmuş olsa da ilgi uyandırıyor. Biz bunu çok önemsiyoruz. O, her zaman şunu söylemiştir: "Gerçek olan öğrenmektir. Nereden öğrenirsen öğren." Dizilerde esere benzemeyen unsurlara yer verilmiş olsa da söylediklerinin yeni kuşaklar tarafından fark edilecek olma olasılığı onun eserlerindeki gerçekçi-toplumcu yönüyle yüksek. Biz bu yönüyle Orhan Kemal'e güveniyoruz.

Okurlar rahat olsun
Esinlenme yönü ağır basan bu dizileri onu tanıtmak için bir vesile sayıyorum. Çekilen son iki diziyi "Kötü Yol" ve "Evlerden Birini" ben önerdim. Ne yaparsanız yapın, dedim. Ama Orhan Kemal okurları bilsinler ve rahat olsunlar ki Orhan Kemal'in klasikleri için aynı hoşgörüyü göstermem. Senaryoları ince eleyip çok sık dokuyacağım. Onlarda bir mana kaybına izin veremem. Şimdi aklıma gelenler: "Bereketli Topraklar Üzerinde", "Eskici ve Oğulları", "Murtaza", "Avare Yıllar", "Cemile".

 

   
        

info@orhankemal.org