Ana Sayfa

 
 

Taraf - Telesiyej - 6 Ağustos 2012

 

 

Star Tv'nin yeni dizisi 
bir Orhan Kemal uyarlaması: 'Evlerden Biri'

 

 

Star Tv'nin yeni dizisi Evlerden Biri, iyi niyetli bir dizi. 
Ama edebiyattan televizyona uyarlanacak olan eser, bir yal<ın dönem romanıysa şayet ve bugüne transfer ediliyorsa, "iyi niyet" yeterli olmakta zorlanabilir çoğunlukla. 
Yakın dönem dizilerinde, gerçeğine uygun bir atmosfer yaratmak masraflı bir iştir biliyorum; bu türlü dizilerin bütçeleri kabarık olur ve prodüksiyonu zora sokar. 
Lakin, yakın dönemde geçen bir roman, televizyona uyarlanacaksa, hikâyenin geçtiği dönemi değiştirmemek gerekir. 
Çünkü zamanın ruhu, başka bir zamana transfer edilemez. 
Edilmeye kalkışılırsa, gerçekliğini ve derinliğini kaybeder, menevişi kaçar, ruhsuzlaşır. 
Uzun lafın kısası, zamanın ruhu fizikileşir adeta. 
Bununla da başa çıkmak zordur; en birinci yapımcıyı, senaristi, rejisörü, oyuncuyu getirin, altından kalkamaz kolayından. 
Bundan kırk-elli yıl öncesinin hissiyatı farklıdır çünkü; insanların birbirleriyle selamlaşmaları bile farklıdır adeta; konuşma biçimleri, bakışmaları, iletişim yöntemleri, sevdaları, hatta üretim ilişkileri ve üretim biçimleri de farklıdır bugünden. 
Hiç mi olmaz derseniz; vardır tek tük örnekleri belki ama bu alanlarda az olan değil, çok olan örnek gösterilmelidir. 
Bu yüzden de dönem romanlarını —yakın dönem de olsa— bugüne uyarlamak zor iştir. 
Bence daha doğru olan yol, dönem romanlarını bugüne uyarlamaya kalkışmamaktır; mutlaka yakın dönem bir edebiyat ürününden yararlanmak isteniyorsa; bir tema ya da hikâye bulma zorluğu yaşanıyorsa, "esinlenme" bu derde deva olabilir pekâlâ. 
O takdirde daha özgürleşerek yeni bir zamanın ruhu üretilebilir mesela. 
Tabii o zaman eserin adını kullanmak olmaz; yazarın markasından da, birebir uyarlama gibi sunulan dizilerde olduğu gibi yararlanılamaz elbet; jenerikte belirtilir gerçi, yazarın şu isimli romanından esinlenilmiştir diye ama, etkisi aynı olmayabilir. 
Orhan Kemal'in Evlerden Biri adlı romanının aynı adlı tv uyarlamasının ilk bölümü çarşamba akşamı Star Tv'de gösterildi. 
Dizinin, kanalın kendi web sitesinde yayınlanan özeti şöyle: "Farklı görüş ve fikir ayrılıklarının, çözülmenin eşiğine getirdiği aileler ve etkileyici bir aşk hikâyesi... 
Hayata bambaşka pencerelerden bakan, farklı kutuplardaki aileler ve mantığın duygularla savaşında ortaya çıkan inanılmaz tablo... 
Evlerden Biri, hayatın içinde sıkışmış evlerden sadece birine zoom yaparak, günümüzde milyonlarca evde yaşananlara da ayna tutacak. 
İskender, Erdal ve Ayşe... 
İkisi erkek, biri kız üç evlat. 
Babaları Sadi Bey emekli. 
Anneleri Hediye, ev hanımı. 
Mahalle arasında, eskimiş ama eskidikçe de değeri artan bir evde yaşıyorlar. Tüm gelecek hayallerini, umutlarını oturdukları eve bağlayan ailede, eski huzur, mutluluk sadece fotoğraf karelerinde kalmış... Hayaller, birbirinden farklı beklentiler, çıkar ilişkileri birbirleriyle çakıştıkça gerilim de artmaya başlıyor... 
Bir gün, bir anneyle kızı, Nursen ile Leman taşınır karşılarındaki eve... İlginç, güzel, alımlı ve neredeyse abla kardeş gibi duran bu ikili, îfr sp i, $ evdeki herkesin ilgi odağı olur. 
Evin erkeklerinin birbirinden habersiz benzer düşünceler geçer aklından. Hayalleri onların üstünde yoğunlaşır. 
Evin erkeklerinin umutları, aşkları, gelecekleri olur adeta bu anne ile kız." Koliba Film'in (Ata Türkoğlu) prodüksiyonu olan diziyi Bahadır înce yönetiyor. 
Başlıca rollerinde Özgür Çevik, Ceyda Ateş, Şemsi İnkaya ve Mehtap Bayrı'nın oynadığı dizinin senaristleri Hakan Haksun ve Müjdan Kayserli. Dizinin müziği ise Fahir Atakoğlu'na ait. 
Evlerden Biri dizisi, seyirciyi, bu toplumun bir gerçekliği ile karşı karşıya getirme projesi olarak iyi niyetli bir girişim bence. Dar gelirli insanların hayata direnmeleri ve bu direnme içindeki çaresizlikleriyle ortaya çıkan oportünizmleri, gelgitleri ve zikzakları, insani bir sıcaklık ve anlayışla dile getirilmek istenmiş; bazı karakterlerde yer yer çok net bir biçimde ortaya çıkıyor bu., (özellikle Sadi Bey ve İskender'de) ancak bu niyet çoğunlukla yüzeysel işlenmiş bana göre. Bunun sonucu olarak da ilişkiler daha çok mekanik bir kurgu içinde eriyip gidiyor. 
Evlerden Birinin öncelikle biraz hız kazanması gerekir bence. Ağdalı ve uzun sahneler hiç kullanılmamalı. 
Bir de paralel hikâyeciklere ihtiyacı var bence dizinin. Bu hâliyle tek bir çizgide gelişiyor, bu da yer yer monotonluk sağlıyor sanki. 
Drama yeniden gözden geçirilir de, Orhan Kemal'in o derin edebî duyarlılığına yaklaşılırsa, dizinin bir yunus takla atma şansı doğabilir derim ben. 
Umarım yolu açık olur. 
Evlerden Biri, çarşamba 20:00'de Star Tv'de. 

   
        

info@orhankemal.org