Ana Sayfa

 
 

Sabah Gazetesi - Sonat Bahar - 28 Temmuz 2012

 

 

Yeni sezonda Orhan Kemal esintisi

 

 

Türk edebiyatının eserlerini uyarlamayı, o uyarlamaları seyretmeyi seviyoruz. Bugüne kadar birçok edebiyat uyarlaması, yapımcılar, oyuncular ve yönetmenler tarafından gayet iyi kotarıldı. Daha doğrusu, izleyiciye gayet iyi kabul ettirildi. Yani okumayı değil, izlemeyi seven kitle bu durumdan memnun kaldı. Bu yolla bir-iki kitap da okunduysa ne mutlu! İzleyicilerin en sevdiği uyarlamalarsa Orhan Kemal'e ait. Mesela Hanımın Çiftliği, bugüne kadar iki farklı yorumla ekranlarda yer aldı. Biri, 1979'da, Ünal Küpeli imzasıyla, diğeri geçen yıllarda Gold Film imzasıyla... Mehmet Aslantuğ ve Özgü Namal'ın başrolünde oynadığı Hanım'ın Çiftliği'nin başarısı, yapımcı Faruk Turgut'u bir Orhan Kemal eseri daha çekmeye motive etmiş. Gold Film'in yapımcılığında, Orhan Kemal'in eseri Kötü Yol, Kanal D ekranının, yeni sezonda en iddialı yapımlarından. Telefonla konuştuğumuz Faruk Turgut, Orhan Kemal'e ilgisini şöyle anlatıyor:
"Orhan Kemal'in şöyle bir avantajı var: Kitapları, sinema diline çok yakın. Kitaplarındaki karakterler çok renkli ve çok fazla karakter var."
"Çok karakterli anlatım, dizi konseptine çok uygun bir durum oluşturuyor."
"Orhan Kemal, Türkiye panoramasını çok iyi yansıtıyor, katman katman karakter yaratıyor." Sadece bu değil, yeni sezonda bir Orhan Kemal uyarlaması daha ekranda olacak. Star TV'de ekrana gelecek Evlerden Biri isimli dizi, Koliba Film imzasını taşıyor. Bu da hayli iddialı işlerden biri. Peki nedir bu Orhan Kemal fırtınası? Bu ilginin nedenini, Orhan Kemal'in kitaplarının yayın hakkını elinde bulunduran oğlu Işık Öğütçü'ye sordum. Öğütçü şöyle anlatıyor:
"Orhan Kemal'in 50 eserinin tamamı dizi yapılabilir. Müfettişler Müfettişi, Üçkağıtçı, Arkadaş Islıkları, senaristlerin ve yapımcıların zaman zaman ilgilendiği eserler oluyor. Ama El Kızı bence dizi sektörünü en heyecanlandıran roman. Bir sürü insan yapmak istedi, ama olmadı... Bakalım kime kısmet olacak?"
"Bize yapımcılar ya da senaristler geliyor. Eser hakkında fikirlerini kanala ya da yapımcıya sunuyorlar. Gelen kişiyle bir sözleşme yapıp, belli bir süre veriyoruz. Senaryo yazılıyor çekim için çalışmalara başlanıyor."
"Beş kardeşiz; sözleşme koşullarını ailecek belirliyoruz. Telif ve önerileri aileye sunuyorum. Ailenin görüşü ve onayı alınıyor."
"Önemli olan, üstadın dünya görüşünün, konuların, duruşunun o eserlerde ya da filmlerde yansıtılması. Buna çok önem veriyoruz. Bizim amacımız, üstadı geleceğe taşımak."
"Eserlerin yayın haklarını yapımcıya verdikten sonra çok büyük paralar almıyoruz. Oysa ki gönül daha farklı şeyler istiyor. Bu hayatı, Orhan Kemal'le birlikte yaşayan biz ailesi, daha iyisini hak ediyoruz. Bizlere ne verilse, layıktır. Çünkü Orhan Kemal'in hayat hikayesi çok acıklıdır. Yurtdışında bu tür kültürel ürünlere çok daha değer veriliyor."
"Babamın eserlerinde oynayacak oyuncular şanslı; ellerinde bir eser var. Karakteri görebiliyorlar. Hayali bir olay değil, eserden hareketle oyunculuklarını sunuyorlar."
"Oyunculara önerim, sadece rol alacakları Orhan Kemal uyarlamasını değil, üstadın diğer eserlerini de okumaları... Oyuncuya çok büyük katkı sağlar. Çeşitli kitaplarında, çeşitli dünya görüşleri var."
 

   
        

info@orhankemal.org