Ana Sayfa

 
 

İlk Haber - Haber - 7 Haziran 2012

 

 

Ustaları buluşturan park

 

        

Abidin ve Arif Dino kardeşlerin, aralarında Yaşar ve Orhan Kemal'in de olduğu gençleri etrafında toplayıp, sanat tartışmaları yaptığı bahçe, Abidin Dino Sanat Parkı'na dönüştürüldü


Ustaları buluşturan park


ADANA (İHA) - Adana'da Abidin Dino'nun kardeşi Arif Dino ile birlikte aralarında Yaşar ve Orhan Kemal'in de bulunduğu gençleri toplayıp, sanat tartışmaları yaptığı bahçe, 'Abidin Dino Sanat Parkı'na dönüştürüldü.

Parka Dino'nun, Yaşar ve Orhan Kemal ile birlikte sohbet ederken yapılmış heykeli de dikildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce 'Abidin Dino Evine Dönüyor' sloganıyla hayata geçirilen çalışmalar kapsamında, Abidin Dino'nun eşi Güzin Dino'nun kaleme aldığı 'Gel Zaman Git Zaman' adlı kitapta da, Abidin ve Arif Dino'nun etrafında Yaşar ve Orhan Kemal'in de dahil olduğu gençleri toplayarak, sanat tartışmaları yaptıkları için 'Adana Akademisi' olarak bahsettiği bahçe, 'Abidin Dino Sanat Parkı'na dönüştürüldü. Atatürk Caddesi üzerinde Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu'nun hemen yan tarafında bulunan parkın resmi açılış törenine yoğun ilgi gösterildi. İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın yanı sıra AK Parti Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal ile birlikte yönetmen Ali Özgentürk, sinema sanatçıları Menderes Samancılar ve Rıza Akın, Orhan Kemal'in oğulları Işık ve Nazım Öğütçü de törene katılanlar arasında yer aldı.

"ONLAR BİZİM YERİ DOLDURULAMAZ DEĞERLERİMİZ

Osman Güneş, Vali Coş, Zihni Aldırmaz ve sanatçılar ile birlikte Abidin Dino'nun, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal ile sohbet ederken yapılan bronz heykelinin başında gökyüzüne beyaz güvercinler saldı. Daha sonra açılış törenine geçildi. Burada konuşan Bakan Yardımcısı Güneş, "Bu büyük insanlar, bu sanatkarlar, topluma yön veren, onlarla ağlayıp yine onlarla gülen, toplumla birlikte düşünen, yeri doldurulamaz değerlerimizdir. Bir millet, bu değerlerine ne kadar sahip çıkar, özümser ve benimserse geleceğine de o ölçüde güvenle bakabilir. Bu değerli insanları tartmak, onları değerlendirmek haddime değil.
Ama onların değerini ve kıymetini biliyor ve anlıyorum. Onlara ve onun gibilere ne kadar çok değer verir, anlar, anlamaya çalışır ve bunu özümsersek, o ölçüde geleceği daha net, daha açık, daha kararlı, daha güvenli görür ye yolumuzu ona göre çizeriz.
İnanıyorum ki, Adanalı hemşehrilerim bu parktan şöyle bir geçerken bu güzel insanları anlamaya çalışacak, hatırlayacak ve ne yapmaya çalıştıklarını farkına varacaktır. Bu çalışma ve eserler, Adana'nın önemine ve değerine yeni güzellikler katacaktır" dedi.

"BELEDİYECİLİK, SADECE YOL VE KANALİZASYON YAPMAKLA SINIRLI DEĞİL
Vali Hüseyin Avni Coş da, Adana'nın genellikle asayiş olaylarıyla gündeme geldiğini ancak kentin çok önemli bir kültür ve sanat merkezi olduğunu söyledi. Belediyeciliğin sadece yol ve kanalizasyon yapmaktan ibaret olmadığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ise, son 1.5 yıllık zaman diliminde kente 12 ayrı müze kazandırdıklarını hatırlattı. Aldırmaz, Adana'nın sanatsal geçmişinde yer alan ve Türkiye sanatında da önemli bir yere sahip olan ustalardan Abidin ve Arif Dino, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal'in anılarının ölümsüzleştirildiği 'Abidin Dino Sanat Parkı'nı, Adana'ya kazandırmanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Aldırmaz, "Burada Ali Ozgentürkler gibi Menderes Sabancılar gibi ismini sayamayacağım muhteşem sanatçılar yetişmesi için biz elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

"BABAMIN 100. YAŞININ KUTLANACAĞI 2014 YILI ÖZEL OLMALI
Törene kardeşi Nazım Öğütçü ile katılan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, 2014 yılında Orhan Kemal'in 100. yaşının kutlanacağını vurgulayarak, "O yıl çok özel etkinliklerin yapılmasını istiyorum. Ayrıca Adana'daki Bilim ve Teknoloji Üniversitesine babamın adının verilmesini çok arzu ederim" önerisini gündeme taşıdı.
Yönetmen Ali Özgentürk de, parkın açılmasının çok önemli olduğunu belirterek, kentin farklı yerlerinde Adana'nın yetiştirdiği değerlere ait parkların açılması gerektiğini kaydetti.
Sinema sanatçısı Menderes Samancılar; Abidin Dino, Orhan Kemal ve Yaşar Kemal'in heykellerinin yüzünde bir hüzün olduğunu vurgulayarak, "Bu hüznün artık bu ülkenin yazarı, sanatçısı, edebiyatçısı ve basın mensubu insanlarının görmesini istemiyoruz. Yüzlerinde ülkemizin acısı vardı. Bunları artık görmek istemiyoruz" diye konuştu.
'Abidin Dino Sanat Parkı'nın açılışını yapan Osman Güneş, daha sonra Vali Coş, Zihni Aldırmaz ve beraberindeki sanatçılar ile birlikte Abidin Dino'nun eserlerinin bulunduğu sergiyi gezdi.

   
   
   
   
   
   

info@orhankemal.org