Ana Sayfa

 
 

Haberler.com - Haber - 5 Haziran 2012

 

 

Adana'da Abidin Dino Sanat Parkı Açıldı

 

          
 


Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden dizayn edilen ve içerisinde dünyaca ünlü Adanalı sanatçıların bronz heykellerinin bulunduğu Abidin Dino Sanat Parkı'nın açılışı yapıldı.


Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden dizayn edilen ve içerisinde dünyaca ünlü Adanalı sanatçıların bronz heykellerinin bulunduğu Abidin Dino Sanat Parkı'nın açılışı yapıldı. Abidin Dino, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal'in bronz heykellerinin yer aldığı parkta düzenlenen törende konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, parka anlam kazandıran sanatçıların hikayelerinden büyük heyecan duyduğunu söyledi.

Topluma yön veren, onlarla ağlayıp, onlarla gülen ve düşünen bu kişilerin yerlerinin doldurulamayacağını vurgulayan Güneş, "Bir bu millet değerlerine ne kadar sahip çıkar, özümser ve benimserse geleceğine de o ölçüde güvenle bakabilir. Bu insanları tartmak, değerlendirmek Hadim değil. Müktesebatım buna kafi gelmez. Ama onların değerini biliyorum ve anlıyorum. Geçmişimize sahip çıkmak suretiyle geleceğimizden emin olmamız gerekmektedir. Bu güzel eseri Adana'ya kazandıran herkese şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Vali Hüseyin Avni Coş, Adana'nın aynı bir kültür ve sanat şehri olduğunu belirtti. Ulusal medya vasıtası ile kentin genellikle asayiş olayları ile gündeme gelmesinden yakınan Coş, şehir halkının sanat ve sanatçıya ayrı bir değer verdiğini dile getirdi.

Bugünün kuşakları olarak geleneksel hale gelen söz konusu tavrı sürdürdüklerine dikkat çeken Coş, "Yeni Abidin Dino'lar Yaşar Kemal'lerin çıkmasına öncülük ederek, şehrin kültür merkezi olma konumunu güçlendireceğiz. Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların bu hususta ciddi çabaları var. Elbirliği ile buradaki ilin bu güzel yönünü geliştirerek, devam ettireceğiz." açıklamasını yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz iki yılda ilde 12 müze yapmanın mutluluğunu duyduklarını açıkladı. Büyükşehir Belediye binası yanında ki parkta bir takım eksiklikler hissettiğini aktaran Aldırmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Abidin Dino, Orhan Kemal ve Yaşar Kemal gibi birçok sanatçı geçmişte bu parkta sohbet etmiş. Aslında burası parktan ziyade bir eğitim alanı olacaktı. Buradan Ali Özgentürk, Menderes Samancılar gibi sanatçıların yetişmesi için elimizden geleni yapacağız. Belediyecilik, sadece yol, kavşak yapmak değil. Bize düşen kentin değerlerini yaşatıp, geleceğe taşımaktır."

Sinema Oyuncusu Menderes Samancılar, parkta heykelleri yapılan üç ustanın yüzündeki hüznün artık ülkedeki sanatçı, edebiyatçı ve basın mensubunun yüzünde görmek istemediklerini anlattı.

Orhan Kemal'in büyük oğlu Nazım Öğütçü ise 60 yıl sonra tekrar Adana'ya döndüğünü hatırlattı.

Orhan Kemal'in diğer oğlu Işık Öğütçü de her ne kadar İstanbul'da olsa da yüreğinin Adana'da olduğunu belirterek, "Ama bu üç büyük sanatçı (Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Abidin Dino) hep zamana karşı durmuşlar ve hiç kaybolmamışlardır. Bu anılarla mutlu oluyorum." diye ifade etti.

Yönetmen Ali Özgentürk ise Orhan Kemal ve diğer yazarların ülkede bir dönem yasakları yaşadığına işaret etti. Sanatçı Etem Çalışkan'ın da bir sunum yaptığı açılışta Işık Öğütçü, Orhan Kemal 1937 ve 1944'te Milli Mensucat Fabrikası'nda aldığı bonservisi Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'a hediye etti.

Konuşmalardan sonra katılımcılar Abidin Dino'nun eserlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

   
   
   
   

info@orhankemal.org