Ana Sayfa      
         

   

Evrensel - Faruk Ayyıldız- 10.1.2012

     
          

 

Bekçi Murtaza ilk defa kendi memleketinde

 

 
  • Işıl Kasaoğlu, Orhan Kemal’in ‘Bekçi Murtaza’ adlı eserini Orhan Kemal’in memleketi Adana’da sahneye koyacak. Adana’da ilk defa oynanacak oyun öncesi Bekçi Murtaza’yı Işıl Kasapoğlu ile konuştuk.

    Bekçi Murtaza oyununu anlatır mısınız?
    Bekçi Murtaza’nın yazılış tarihi ne kadar eski olsa da, Türk oyunlarının klasikleri içerisine girmiş bir klasik oyun olarak adlandırmak lazım. İnsanımızın sosyal yapı içerisindeki yerini belirlemesinde,  devletle ilişkisinde, bürokrasi ile ilişkisi ve bütün bu ilişkilerle götürülen insanlık mücadelesini anlatıyor. Oyunda devletin yönetiminde olmak ile insanın kendi yönetiminde olması meselesi çatışıyor. Ve ne galip çıkan var, ne mağlup olan var ama oyun bir yandan bizi güldürürken, bir yandan da sosyal gerçekler ile karşı karşıya bırakıyor. Bu da bizi hüzünlü bir hale sokuyor. Murtaza, devletle bireyin çatışmasını anlatır ki bu, dünyadaki bütün yazarların klasik oyunları için geçerli sözlerden bir tanesidir. Bunlar olmazsa zaten oyunlar klasik olmuyor ve kalmıyor bugünlere.

    ADANA’DA OYNAMAK ÇOK FARKLI

    Bekçi Murtaza’yı Orhan Kemal’in memleketinde yönetmek nasıl bir duygu?
    Başka şehirlerde oynamaktan daha farklı geliyor. Buranın ağzı var oyunun içerisinde, buranın insanını anlatıyor. Buranın aksanlarından da konuşuluyor. Buraya özgü bir takım müzikler de kullanılıyor oyunda. Oyunun müziklerini Bulutsuzluk Özlemi grubundan Nejat Yavaşoğulları yaptı. Ben de merak ediyorum Adana seyircisi ile neler olacak, nasıl algılayacaklar diye ama çok alışık oldukları şeyleri izleyecekler. Bizim tiyatro olarak görevimiz bir şeyler öğretmek değil, birlikte bir takım şeyler hazırlamak, anlatmak istediklerimizi anlatabilmektir. Seyirci de onu alıyor ve ne isterse onu düşünüyor yani biz bir şey öğretmiyoruz. Ama oyuna girip farklı çıkarlarsa, bir takım düşünceler ile çıkarlarsa o bile bize yetiyor. Orhan Kemal’in Adana’dan çıkmış olması bizlere başka sorular da sorduruyor. Adana yöresinden çıkan o kadar çok sanatçı, sinemacı, yazar var ki Türkiye’de bunun nasıl olduğunu kavrayabilmek için galiba Adana’da biraz vakit geçirmek gerekiyor. Yaşar Kemal’den, Abidin Dino’ya, Ali Özgentürk’e, Yılmaz Güney’e kadar çok sanatçıyı Çukurova yetiştirmiş. Altın koza film festivali var, Yeşilçam’dan bu tarafa gelmiş bir gelenek. Ancak şimdi aynı dinamikler yok Adana’da.  Keşke yeni büyük isimler de çıksa buralardan. Burada eleştirdiğim Adana değil tüm Türkiye. Kültürel birikim olarak her geçen gün azalıyoruz, daha az insan üretiyoruz. O yüzden Orhan Kemal çok değerli.

    Oyunu farklı şehirlerde oynadınız, nasıl tepkiler ile karşılaştınız?
    Murtaza oyunu genel anlamda oynadığımız her yerde çok tuttu. İstanbul’da yıllarca oynadı, geçen yıl da Sivas’ta oynadı. Filmleri de oldu. Birisinde Müjdat Gezen, birisinde Müşfik Kenter vardı. İçerdiği konular nedeniyle vazgeçilmeyecek eserlerden bir tanesi. Metnin içerisinde gerçekten paylaşılacak çok şey var.

    Orhan Kemal’in oyun yazarlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Zaten çok az yazarımız var Türkiye’de. Elbette Orhan Kemal’i diğer önemli yazarlar ile birlikte el üstünde tutuyoruz.  El üstünde tutmak zorundayız. Diğer oyunlarına da baktığınız zaman neredeyse hepsi önemli oyunlar.

    Sizin oyuna katkınız nasıl oldu?  
    Romandan oyunu bir daha uyarladık. Çok farklı değil elbette orijinalinden. Dramaturjik bir çalışma yapıldı üstünde. Daha benim anlatabileceğim bir metin haline geldi. Arkadaşlarımız ile birlikte Adanalı seyirci ile paylaşacağız. 17 Ocakta çıkıyor oyun herhalde bu sezonu oynar oyun. Belki gelecek sezon da oynar. Bu Adana seyircisinin oyunu nereye koyacağı ile bağlantılı.(Adana/EVRENSEL)

 

     
   
     
   
     
   

info@orhankemal.org