Ana Sayfa

Yenisafak.com.tr - Yazgı Polat - 21 Mayıs 2011

 

Bir yazarın hayatı: Orhan Kemal Müzesi

 


Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş, Cemile ve ölümünden yıllar sonra bulunan Yüz Karası gibi büyük kitleleri etkileyen romanların yazarı Orhan Kemal kendi adındaki müzesiyle sevenleriyle buluşmaya devam ediyor


YAZGI POLAT / İSTANBUL MÜZELERİ
Orhan Kemal Kültür Sanat Koordinatörlüğü katkıları ve Işık Öğütçü'nün yoğun çabaları sonucu 2000 yılının Temmuz ayında açılan Orhan Kemal Müzesi, ünlü yazarın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş özel yaşamıyla ilgili 70 fotoğrafından ailesiyle ilgili fotoğraflara, kitaplarının orijinal ilk baskılarından özel mektuplara kadar geniş bir yelpazeye sahip. Aynı zamanda müzeye girdiğinizde sizi karşılayan çalışma odası, yazarın kullandığı daktilo, yatak, diş fırçası, kalem gibi özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı gibi çeşitli objeler de bulunuyor. Üç katlı binada ayrıca kitaplık ve İkbal Kahvesi adında bir kafede yer alıyor. Ziyaretçilerine ücretsiz olarak hizmet veren müze yılda 6 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.
 

İSTANBUL'UN DEĞİL TÜRKİYE'NİN YÜZÜ
Büyük edebiyatçıların milliyeti olmaz.İnsanlığın büyük edebiyatçılarıdır onlar. Eserlerinde şu veya bu değil her renk, her din, her düşünce yerini bulur diyen Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü: "Orhan Kemal herkesin yüreğine dokunabilmiş bir insan yani ben onu bir kalıba koyamıyorum. Hani derler ya bu yazar işte İstanbul yazarıdır, İstanbul'u anlatır. Orhan Kemal Türkiye'nin yazarıdır. Bu da insana gerçekten bir bütünlük hissi veriyor. Buraya geldiğiniz zaman aslında Türkiye'ye geliyorsunuz. İnsanları yaşıyorsunuz. İnsanların her türlü inişini çıkışını o eserlerde görebiliyorsunuz.

O açıdan böyle bir yazara sahip olmak... Ne mutlu bize."

 


info@orhankemal.org