Ana Sayfa

Gazete Izmir - Mazlum Vesek - 26 Nisan 2011

 

‘Yeni romanların peşindeyim’

 


 

Türk Edebiyatının usta yazarı Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babasının kayıp romanı Yüz Karası’nı okuyucuya tanıttı.

 

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babasının kayıp romanı ‘Yüz Karası’nı bulduktan sonra başka kayıp eserler olabileceğini de söyledi. Öğütçü, bu alandaki araştırmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, ’72. Koğuş ve Kayıp Roman’ adlı panelde okuyucuyla buluştu. TÜYAP 16. Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında yapılan etkinlikte Öğütçü, babasının 50 yıl önce bir gazetede tefrika edilen ancak kayıp olan romanı ‘Yüz Karası’ ve Murat Saraçoğlu tarafından filme alınan ’72. Koğuş’ öyküsünü anlattı.

Öğütçü, İstanbul’daki Orhan Kemal Müzesi’nde bulunan bir gazete kupüründen yola çıkarak babasının bilinmeyen bir romanına ulaştığını belirterek, “Müzede defalarca elime geçen gazete kupürüne dikkatlice baktığımda babamın kitap olarak basılmayan ve bizde de kopyası olmayan bir ‘Yüz Karası’ adlı bir romandan söz edildiğini okudum.

Babamın, son 10 yılda bütün kitaplarını belki 10 defa okudum. Ama, bu romanın tek kelimesi diğer romanlara uymuyordu. Araştırmamızı derinleştirince , İstanbul Son Saat adlı gazetede tefrika edilen bu kitabın babamın kayıp bir romanı olduğunu tespit ettim” dedi.

BAŞKA KAYIP ROMANLAR OLABİLİR

Öğütçü, yaklaşık bir hafta önce okuyucuyla buluşan romanın Eskici Dükkanı, Murtaza gibi geniş hacimli ve güçlü bir roman olmadı­ğının altını çizerek, “Ancak, 100 sayfada koca bir dönemi ve hayatı anlatması açısından başarılı bir roman. Kitapta en çok dikkatimi çeken şey, Orhan Kemal’in DP iktidarını tanımlayan satırları oldu Babam Vatan Cephesi (VC) ocaklarını DP’nin SS’leri olarak anlatıyor” diye konuştu. Öğütçü, romanın okuyucuyla buluşmasından sonra sık sık ‘Acaba başka kayıp romanlar var mı?’ sorusuyla karşılaştığı­nı ifade ederek “Babam, bu kitapla ilgili gazete yazısında ‘Orhan Kemal imzalı kitaplarını çok önemsediğini söylüyor Babam takma adlarla bir sürü eser vermiş. Birkaç takma adını biliyorum Ama bilmediklerimizi neye göre ortaya çıkaracağız Açıkçası bu romanı bulmak bana heyecan verdi. Zor da olsa bu araştırmayı sürdüreceğim” sözlerine yer verdi.

72. KOĞUŞ’U BEĞENDİM

Yazarın Murat Saraçoğlu tarafından filme alınan ’72 Koğuş’ öyküsü hakkında da konuşan Öğütçü “Gelen eleştirileri önemsemekle birlikte ben 72 Koğuş’u beğendim. Orhan Kemal gibi bir yazarın bir eserinin yıllar sonra filme aktarılması ve bu vesileyle de gündem olması okuyucuyla buluşması bizim için önemliydi” görüşünü aktardı. Öğütçü Orhan Kemal’in okuyucuyla buluşması adına Orhan Kemal Kültür Merkezi olarak değişik projeler üstünde çalıştıklarını belirterek “Onun yazdıkları hala güncelliğini koruyor Bu nedenle tam da Orhan Kemal gibi yazarları okumanın zamanıdır” diyorum Öğütçü panelden sonra ‘Yüz Karası’ romanını okuyucular için imzaladı.

 

 


info@orhankemal.org