Ana Sayfa

Cumhuriyet - Kültür - Sanat - 15 Mayıs 2009

 

Bu yıl otuz sekizincisi düzenlenen Orhan Kemal Roman Armağanı’na toplam 33 yapıt katılmıştı
Ödül Livaneli’nin ‘Son Ada’sının
 

 

Kültür Servisi - 2009 Orhan Kemal Roman Armağanı’na, ‘Son Ada’ adlı romanıyla Zülfü Livaneli değer görüldü. Tahsin Yücel, Osman Şahin, İnci Aral, Semih Gümüş, Refik Durbaş, Özdemir İnce ve A. Kemali Öğütçü’den oluşan seçici kurul, dün Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan değerlendirme toplantısı sonucunda, toplumsal sorunlara gerçekçi yaklaşımını fantastik bir anlatımla yansıtmadaki başarısı” nedeniyle Livaneli’nin Remzi Kitabevi’nce yayımlanan son romanı ‘Son Ada’yı ödüle değer buldu. Bu yıl otuz sekizincisi düzenlenen Orhan Kemal Roman Armağanı’na toplam 33 yapıt katılmıştı.

Ödülün kendisine verilmesinden büyük onur duyduğunu belirten Livaneli, Orhan Kemal’in hepimizin hayatında ve gelişmesinde yer tutan önemli bir usta olduğunu vurguladı: “İlkgençliğimden bu yana Orhan Kemal’in romanlarını hayranlıkla tekrar tekrar okudum. Beni ben yapan önemli eserler arasında baş sıralarda yer aldılar. Bu büyük yazarın adıyla benim adımın bir ödül nedeniyle yayan yana geliyor oluşu ömrümün en büyük övünç kaynaklarından biri olacak. Son Ada kitabımı bu ödüle layık gören değerli jüri üyelerine ve Orhan Kemal Kültür ve Sanat Vakfı’na sonsuz teşekkür ederim.”

Livaneli’ye ödülü, 2 Haziran Salı günü İstanbul Beyazıt’taki Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda saat 10.30’da düzenlenecek Orhan Kemal’i Anma Töreni’nde verilecek.

Besteleri ve filmleriyle de pek çok ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Livaneli, 1997’de ‘Engereğin Gözündeki Kamaşma’ adlı kitabıyla Balkan Edebiyat Ödülü’nü, ‘Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm’le Yunus Nadi Roman Ödülü’nü, ‘Mutluluk’ adlı yapıtıyla da Barnes&Noble Yeni Büyük Yazarları Keşif Ödülü’nü almıştı.

Livaneli, ‘Son Ada’da, düşsel bir ülkede yaşanan, aslında hepimizin aşina olduğu olayları alegorik bir anlatımla verirken politik ve kişisel ihtiraslarla topluma ve doğaya müdahalelerin sonuçlarını da gözler önüne seriyordu: Emeklilik yıllarını geçirmek üzere cennet bir adaya yerleşen darbeci bir başkan, geçmiş politik gücünden de yararlanarak tüm adayı etkileyecek müdahalelere girişir. Başta martılar olmak üzere ada halkı dahil tüm canlılar Başkan’ın acımasızlığından payını alır. Bu arada durdurulamaz görünen bu gidişe direnen bazı sesler de vardır.

Livaneli’ye ödülü, 2 Haziran Salı günü İstanbul Beyazıt’taki Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda saat 10.30’da düzenlenecek Orhan Kemal’i Anma Töreni’nde verilecek.


 

 

 

 


info@orhankemal.org