Ana Sayfa

Starkibris.net - 9 Haziran 2008 - Mihrişah Safa

 

BTKD kitap gününde, Orhan Kemal’in oğlu babasını anlattı

 

 

Britanya Türk Kadınları Derneği’nin Geleneksel Kitap Gününde, ünlü yazar Orhan Kemal, ölümünün 38. yılında anıldı. Oğlu Işık Öğütçü asıl adı “Mehmet Raşit Öğütçü” olan babasının yoksul ve dürüst insanların yazarı olduğunu söyledi.

 

 

 

Britanya Türk Kadınları Derneği’nin geleneksel kitap gününde, ünlü yazar Orhan Kemal, oğlu Işık Öğütçü tarafından anlatıldı.. Asıl adı “Mehmet Raşit Öğütçü” olan babasının, yoksul ve dürüst insanların yazarı olduğunu söyleyen Işık Öğütçü, ünlü romancının geniş yaşam yelpazesinden kesitler sundu.

Troy Hotel Salonu’nda düzenlenen etkinlikte aralarında Sefire Bernev Alpogan ve Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dizdar’ın da yer aldığı kitap dostları, baba ile oğul arasındaki geniş yaşam parantezinin tanığı oldular.                                                      Orhan Kemal’in aramızdan ayrılışının 38. yıl dönümü münasebetiyle BTKD Başkanı Hülya Koçu’nun açılış konuşması ile başlayan etkinlikte Kitap Kulübü Başkanı Semra Eren Nijhar, “Türk edebiyatının ölümsüz ismi Orhan Kemal ve oğlu Işık Öğütçü” hakkında bilgi verdi. Nijhar, “Babasını 13 yaşındayken kaybeden Işık Öğütçü, yıllar sonra kendi çabaları ile açtığı müzede Orhan Kemal’i yaşatmaya çalışıyor” dedi.

 

Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan babası Orhan Kemal ile ilgili Işık Söğütçü konuşmasına şöyle başladı;

 “Orhan Kemal benim için bir babaydı, bir yazar değil. Daktilosunun başında bir şeyler yazardı . Ama ben babam öldükten sonra  ortaokul yıllarımda ilk kez kitaplarını okudum. Babamla ilgili müze açma hazırlıkları esnasında yani 2000 yılında, Orhan Kemal’i tanıdım. İşte o zaman onun yalnızca bizim ülkemiz için değil, dünya için de bir hazine olduğunu anladım. Orhan Kemal’in bütün eserlerinde yaşadığı ve gözlemlediği olaylar, gerçek yaşamdan kesitler taşımaktadır. Okuyucular aslında bir roman değil, bir belgesel okuyorlardır”

 Öğütçü, Nazım Hikmet ile Bursa Cezaevi’nde tanışmasının Orhan Kemal’in hayatında bir dönüm noktası olduğun işaret ederek, babasının ilk çocuğuna “Nazım” adını verdiğini söyledi.

Zaman zaman duygusal anların yaşandığı etkinlikte Öğütçü “ Bizlerde yaşlanıyoruz. “Peki, ilerde bu müzenin durumu ne olacak” diye sorduklarında, hiçbir cevap veremeyişim, beni çok düşündürüyor. Sanatçıların öldükten sonra eşyalarının korunamaması, kurumlara hibe edilen sanatçı kütüphanelerinin ve eşyalarının zaman içinde darmadağın olması beni korkutuyor” dedikten sonra, duygulanarak konuşmasına bir süre devam edemedi.

 

MÜZEYE SAHİP ÇIKMA SÖZÜ

 

Bunun uzerinde bazi izleyiciler “Endişelenmeyin! Biz müzeye sahip çıkacağız” dediler.

Gerçekçi Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal, yayımlanmış 42 eseriyle edebiyatımızın yapı taşlarından biri. Eserlerinde güç yaşam koşulları içindeki küçük insanın sorunlarını, yaşama savaşını anlatan yazarın kendisi de böyle bir yaşamdan geliyordu. Adana'da pamuk işçiliği, dokumacılık, ambar memurluğu yaptı. Cezaevine girdi, daha sonra geldiği İstanbul'da sadece kalemiyle geçindi. Yoksul ve dürüst insanların yaşamlarını abartısız bir dille anlattığı eserleri pek çok dile çevrildi. “Baba Evi” ve “Avare Yıllar” Yunancaya çevrildi. “El Kızı” Suriye’de, “Baba Evi” İsrail’de, “Cemile” İspanya’da yayımlandı. Son olarak Peter Owens Publishers tarafindan “Avare Yıllar” ve “baba Evi” adlı 2  kitabı, “Idle Years” adıyla İngiltere’de satışa sunuldu.

 


 

info@orhankemal.org