Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


Milliyet  Sanat

Serap Yüzgüller
 

Sokaklardan Usta Bir Yazar

‘İnsanlığın insanlık tarafından, insanlık için yönetilme çabası adına sanat" diyen bir yazardı Orhan Kemal... Bu büyük ustayı yaşatmak ve gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla Orhan Kemal Kültür ve Sanat Koordinatörlüğü tarafından Orhan Kemal Müzesi açıldı. Cihangir Akarsu Sokak’ta bulunan ve yazarın özel eşyaları, kitapları ile çalışma odasının sergilendiği müzede büyük ustanın yaşamından kesitler sunan 70 adet fotoğrafa da yer veriliyor.

Cihangir’de açılan Müzesi’nde büyük ustanın özel eşyaları sergileniyor.

Müzenin girişinde Orhan Kemal bir portresiyle ziyaretçilere merhaba diyor. Bu portreyi, 56 yıllık yaşamına sığdırdığı önemli zamanları ölümsüzleştiren diğer fotoğraflar izliyor. Siyah - beyaz fotoğrafların arasında neler yok ki: Türk edebiyatının ustaları Sait Faik, Yaşar Kemal, Nâzım Hikmet ve daha niceleri... Keşanlı Ali Destanı oyuncuları ile Edebiyatçılar Birliği’nin 1964’te yaptığı futbol maçından bir kare: Tiyatroculardan Haldun Taner, edebiyatçılardan Orhan Kemal ve maçın hakemi Halit Kıvanç... Başka bir köşede Ara Güler’in objektifinden Beyoğlu sokaklarında izliyoruz ustayı.

Duvarda asılı duran, Orhan Kemal’in Sultanahmet Cezaevi’nden ailesine yazdığı 9 Mart 1966 tarihli mektup adeta yazarın yaşamını özetliyor. Ailesinin kendisi için endişelenmemelerini yazarken taksitçiye olan borçlarının cezaevinden çıkınca ödeneceğinden bile söz ediyor bu mektupta.

30 yıldır açılamayan müze

Müzede ziyaretçileri bekleyen son durak ise; ustanın çalışma odasını canlandıran mekân. Bir köşede yatağı, yatağın üzerinde öldüğü zaman yüzünden alınan maske, çalışma masası, 1953 tarihli daktilo, 1954 tarihli bloknot... Duvarda DİSK tarafından verilmiş bir madalya: Tiyatro yazarları dalında yılın sanatçısı, yıl 1967. Diğer köşede kitaplığı. Raflarda, 6 cilt Nâzım Hikmet, Dostoyevski’den “Budala", Tolstoy’dan “Savaş ve Barış", Yaşar Kemal’den “İnce Memed", FB Spor Kulübü’nün Tarihi... Camekânın içinde tıraş olurken kullandığı havlusu, tespihi, pijamaları, terliği, şapkası, evlilik cüzdanı...

Müzede yer alan ziyaretçi defteri de oldukça ilgi çekici. Çünkü ilk sayfasında şöyle yazıyor: “Bu şeref defteri Orhan Kemal’in hayranı Nihat Bengi tarafından yapılıp merhumun müzesine hediye edilmiştir. 10 Eylül 1970 Bern" Yazarın hayranı 30 yıl öncesinden kurulacağına inansa da Orhan Kemal Müzesi ancak 2000 yılında açılabildi. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü “Bu müze 30 yıllık düşümüzdü. Biz kurduk, 65 milyon insan yaşatacak." diyor. Ailenin amacı binayı bir kültür kompleksine dönüştürmek. Bu yönde çalışmalar başlatılmış. Müzenin alt katında Orhan Kemal’in yeni baskıları da yapılmış olan kitaplarının satışı yapılmakta. Yakın bir zamanda İkbal Kahvesi ziyaretçilere açılacak.

“Sokaklardan Bir Kız", “72. Koğuş" ve “Üç- kağıtçının yazarı Kemal’in yaşamından özel kareler sunan Orhan Kemal Müzesi, her gün 10. 00 - 17. 00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.


info@orhankemal.org