Ana Sayfa

Milliyet - 17 Eylül 2006 - Ekonomi

 

 

"Bekçi Murtaza müze nöbetinde"

  

   

 
Orhan Kemal'in uzun yıllar çalıştığı ve 'Bekçi Murtaza' romanıyla ölümsüzleştirdiği Milli Mensucat Fabrikası, 'kültür varlığı' olarak tescillendi. Fabrikanın müze olması gündemde


Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal'in "Bekçi Murtaza" romanıyla ölümsüzleştirdiği, Türkiye'nin ilk sanayi tesislerinden Milli Mensucat Fabrikası, "Kültür varlığı endüstri mirası" olarak tescillendi.
Fabrikanın kurucularından Mustafa Özgür'ün torunu Fatih Özgür, bu yıl 100'üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan fabrikanın yıkılmaktan kurtulup kente kazandırılması için gösterdiği çabanın sonuçlandığını açıkladı.

'Her şey izne bağlı'
Kurulun fabrikayı "Kültür varlığı endüstri mirası" olarak tescillediğini söyleyen Özgür, "Bu karar gereğince, söz konusu fabrikada her türlü inşai ve fiziki müdahale öncesi kuruldan izin alma zorunluluğu oluştu" dedi.
Özgür, Adana'nın Döşeme Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti SSK Başkanlığı Adana Sigorta İl Müdürlüğü'ne ait olan fabrikanın "Orhan Kemal Kültür Merkezi" ya da "müze" olarak kente kazandırılması için Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliği yapmasını beklediklerini de söyledi.

Türk sanayisinde bir ilk

 
  • Erken cumhuriyet yıllarının önemli simgelerinden biri olan fabrikaya, Atatürk büyük önem vermiş ve iki kez ziyaret etmişti.
  • Usta romancı Orhan Kemal de uzun yıllar fabrikada memur olarak görev yapmıştı.
  • Yazarın ünlü romanı "Bekçi Murtaza"nın aynı isimli karakteri fabrikanın gece bekçisiydi.

    Atatürk'ün hamlesi

    Milli Mensucat Fabrikası, 1907'de Aristidi Kozma tarafından "Simyonoğlu Fabrikası" adıyla kuruldu. Kozma şehri terk edince fabrika Hazine'ye geçti. 1924'te Atatürk'ün emriyle satın alınıp adı 'Milli Mensucat' olarak değiştirildi. 1978'de Hazine'ye devredilen fabrika, 1983'te Gaziantepli işadamı Mehmet Özüzümcü'ye kiralandı. Son adı da "Milsan Mensucat" oldu.
     
  •  

    info@orhankemal.org

    1