Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


Aksam  - Ekonomi Servisi - 20.12.2004

Orhan Kemal'in 'Bekçi Murtaza'sı evsiz kaldı

'

       Adana'da kent merkezindeki Döşeme Mahallesi'nde 1907'den beri sanayi işletmesinden çok, bölgeye sosyal ve kültürel değişim kazandıran Milli Mensucat Sanayi kaderine terkedildi. Orhan Kemal'in çalıştığı, romanlarına esin kaynağı olan olayları yaşadığı, kahramanlarının bazılarını bizzat işçilerden seçtiği fabrika, bugünlerde konumu itibarıyla arsa simsarlarının gözdesi durumunda. 49 yıllığına Özümücü Ailesi'ne kiralanan fabrikanın akıbeti belirsizliğini koruyor.

KÜLTÜR MERKEZİ YAPILSIN

Özüzümcü Ailesi'nin fuar alanı yapılması için girişimde bulunduğu, fabrikanın yeniden üretime geçmesi için milyonlarca dolarlık yatırım gerekiyor. Fabrikanın üçüncü dönem sahiplerinden Mustafa Özgür'ün torunu Fatih Özgür, alanın kültür merkezi yapılması gerektiğini söylüyor. İstanbul'da Feshane, Tütün Depoları ve Sütlüce Mezbahası'nı örnek gösteren Fatih Özgür, 'Bu fabrika 2007'de 100. yaşına girecek. Devletin bu tarihi değere sahip çıkıp aynı şekilde değerlendirmesi gerekir. Göz göre göre fabrikanın yerine uçsuz bucaksız konutlar yapılmasına izin verilmemelidir. Bu fabrikada binlerce işçi çalıştı. 1940'lı yıllarda Milli Mensucat tarafından kurulan futbol takımı 1956 yılında birinci ligde mücadele etti. Yine aynı yıllarda ülkenin belki de ilk fabrika kreşlerinden biri yine bu fabrikada açılmış. Burası bir milli servettir ve göz göre göre yokedilmesin' diye konuştu.

Mediha Olgun KARACA / ADANA
 

Ünlü yazar katiplik yapmıştı

Adana'da doğan ve Milli Mensucat Fabrikası'nda uzun yıllar katiplik yapan Orhan Kemal, Çukurova insanını anlattığı Murtaza (1950), Bereketli Topraklar Üzerinde (1954), Vukuat Var (1958), Hanımın Çiftliği (1961) ve Eskici ve Oğulları (1962) adlı eserlerinde bölgenin ekonomik ve toplumsal yapısındaki değişimi kişi ve toplum gerçeklerinden yola çıkarak yansıtmıştı. Eserlerinde Çukurova'nın 40-50 yıllık değişimini gözler önüne seren Orhan Kemal, bir röportajında Milli Mensucat Fabrikası'nın kendisine kattıklarını şöyle anlatmıştı: 'Gurbete çıkan Adana'ya inen köylülerle fabrikada tanıştım. Çırçır işçileri pamuk işçileri. Onların mektuplarını dilekçelerini yazdım. Halk çocuklarının şehir madrabazlarının elinde nasıl sömürüldüklerini gördüm.' Eserlerinde de gördüğü, tanıştığı, çalıştığı insanların hikayelerini anlatan Orhan Kemal, bazı karakterlerini de fabrika çalışanlarından seçti. Vazife denilince akla gelen ve görev anlayışıyla somutlaşan trajikomik karakter Bekçi Murtaza da bir dönem bu fabrikada çalışmıştı.

98 yıllık serüven kötü bitti

Türkiye'nin en eski fabrikalarından Milli Mensucat Fabrikası, 1907 yılında Ermeni Simyonoğlu evlatlarından Aristidi Kozma tarafından Simyonoğlu Fabrikası adıyla kuruldu. Aristidi Kozma'nın, 1909'da ülkeyi terketmesiyle fabrika devlete geçti. İttihat ve Terakki yönetimi 1911'de fabrikanın adını Milli Fabrika olarak değiştirdi. Fransızların Adana'yı işgal etmeleriyle birlikte yeniden eski sahiplerinin olan fabrika 1927 yılında dönemin işadamları Mustafa Özgür, Nuh Naci Yazgan, Kadir Has'ın babası Nuri Has ve Seyit Tekin tarafından Hazine'den satın alındı. Fabrika, 1978 yılında biriken borçları nedeniyle Hazine'ye geçince, üretime yeniden ara verildi. 1983 yılında Turgut Özal'ın direktifiyle Gaziantepli işadamı Mehmet Özüzümcü'ye 49 yıllığına kiraya verilen fabrikanın ismi Milsan olarak değiştirildi. Fabrika 2000 yılına kadar çalışmaya devam etti.
 

 



.


info@orhankemal.org