Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


Hürriyet İstanbul

Aynur ASLANKAYA
 

Mersin’den ziyaretçi geliyor

Cihangir'de açılan Orhan Kemal Müzesi'ne ünlü yazarın okurları büyük ilgi gösterdi. Antalyalı, Mersinli okurlar müzeyi gezmek için İstanbul'a geliyor. Almanya'dakiler ise internetle müzeye ulaşıyor.

Orhan Kemal Kültür ve Sanat Koordinatörlüğü'nce iki ay önce açılan Orhan Kemal Müzesi, Beyoğlu'na yeni bir kültür merkezi kazandırdı. Cihangir'deki yapı ünlü yazarın özel eşyalarının sergilendiği müze bölümünün yanısıra kitaplığı, edebiyat sohbetlerinin yapıldığı İkbal Kahvesi, kitap ve CD satışlarının yapıldığı reyonu ile edebiyat meraklılarının buluşma noktası oldu.

Orhan Kemal Müzesi'ne ünlü yazarın okurları büyük ilgi gösterdi. Türkiye'nin dört bir yanından müzeye ziyaretçi geldiğini belirten yazarın oğlu Işık Öğütçü, yurtdışındaki Orhan Kemal okurlarının da web sayfası yardımıyla siteye ulaştıklarını, sevinçlerini ifade eden mesajlar gönderdiklerini belirtti. Bazı okurların müzeyi gezerken çok duygulandıklarını anlatan Öğütçü ’’İzmir'den gelen bir okur müzeyi ağlayarak dolaştı. Öyle duygulanmıştı, öyle üzülmüştü ki ayrılırken konuşacak hali kalmamıştı’’ dedi.

Ünlü yazarı genç kuşaklara tanıtmak amacıyla kurulan Orhan Kemal Kültür Merkezi dört bölümden oluşuyor. Müze bölümünde yazarın Basınköy'deki evinden getirilen özel eşyaları, yatak odası, daktilosu ve kitapları sergileniyor. Yapının bir başka katında yazarın kitaplarının, sesini içeren CD'lerin, roman kahramanlarının bulunduğu hediyelik eşyalarının satıldığı bir reyon var. Kitaplıkta yazarın özel kitaplığı ve kendi eserleri okurlara sunuluyor. İkbal Kahvesi adlı bölüm ise kafenin yanısıra bir toplantı salonu gibi tasarlanmış. Bu bölümü bir zamanlar gazetecilerin, yazarların gittiği ve babası Orhan Kemal'in de müdavimi olduğu tarihi kahvehane gibi tasarladıklarını söyleyen Öğütçü, Turhan Selçuk'un bir karikatürünün kendilerine ilham verdiğini anlattı: ’’Babam birçok eserini bu kahvede yazmış. Halkla bütünleşmesine sebep olan yerlerdendi. Turhan Selçuk'un 1970'de ölüm yıldönümü için çizdiği karikatür de bize ilham verdi. Altında 'İkbal Kıraathanesi'ni, ikbalini göremeden terkeden büyük romancı Orhan Kemal' yazan bu karikatürü kahveye astık.’’

Öğütçü, yazarın eserlerini yabancı dillere tercüme ettirerek, www.orhankemal.com adresindeki web sitesinin de yardımıyla yurtdışında tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.


info@orhankemal.org