Ana Sayfa

İnternette Orhan Kemal


Radikal - Kültür -Sanat - Orhan Kemal yok satacak - (12.09.2004)

 

'Ucuz kitap-iyi yazar' formülü yeni meyveler vermeye devam ediyor. Epsilon Yayınevi, Orhan Kemal'in 'sürpriz' bir kitabını 100 bin adet basacak. Kitap 2 milyon 900 bin liradan satılacak

12/09/2004 (280 kişi okudu)

DERVİŞ ŞENTEKİN
İSTANBUL - Gençler, Orhan Kemal'le tanışacak. Epsilon Yayınevi, roman ve öyküleriyle çağdaş Türk edebiyatında özgün bir yeri olan Orhan Kemal'in, adı şimdilik sır gibi saklanan bir kitabını 100 bin adet basarak gençlere tanıtmayı amaçlıyor. Kitap önümüzdeki ay piyasaya çıkacak.
Kemal'in bilerek ya da bilmeyerek bir süredir 'gömülmüş' bir yazar olduğunu vurgulayan Epsilon Yayınevi Yayın Yönetmeni Tanju Anapa, "Onun gibi büyük bir yazarı yeniden okurlarıyla buluşturmak; özellikle de onu hiç bilmeyen gençlerle tanıştırmak istiyoruz. Böylesine büyük bir yazarı, Türk okuruna yeniden hatırlatmak da bizim için gurur kaynağı olacaktır" diyor.
Anapa, Orhan Kemal'in bütün eserlerini yeniden basmak için harekete geçtiklerini de belirtiyor: "Şimdilik 14 kitabının telif hakkını aldık. Amacımız bütün eserlerini yeniden yayımlamak. Bir anlamda Orhan Kemal'in üzerine örtülen örtüyü de kaldırmak istiyoruz. 'Baba Evi' adlı kitabını 15 yıl önce okumuştum. Şu sıralar yeniden okuyorum. Aynı heyecan ve zevkle okuduğumu itiraf etmeliyim".
Sürpriz kitabı 100 bin basmalarının kendileri için önemli olduğunu belirten Anapa, kitabın daha fazla okura ulaşması için 2 milyon 900 bin liraya satılacağını belirtiyor. 'Sürpriz'i bozmamak için kitap hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Anapa, ipucu vermekle yetiniyor: "Orhan Kemal her zaman hayatın içinden, yaşadıklarından ve gözlediklerinden yola çıkarak yazmış biri. Şunu söyleyebilirim ki, bizim hazırladığımız kitap, Orhan Kemal'in hiç basılmamış bir kitabı değil. Sürprizi görmek için okurların biraz daha sabretmesi gerek."


'Amacımız bir milyon'
Alkım Yayınevi'nin Ahmet Altan'ın 'İçimizde Bir Yer' adlı kitabının yaklaşık bir milyon satmasının kendileri için ön açıcı olduğunu belirten Anapa, sözlerini şöyle noktaladı: "Alkım'ın yaptığı doğru bir stratejiydi. Biz de İclal Aydın'ın 'Yaz Bitmesin' adlı kitabını aynı stratejiyle bastık. Kitap, çok kısa bir sürede 160 bin satış rakamına ulaştı. Bizim dileğimiz ve amacımız, büyük yazar Orhan Kemal'in de bir milyon okuyucuyla buluşması."



--------------------------------------------------------------------------------


Sürgünler, mapuslar...
Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası, 1920-1923 döneminde milletvekilliği yaptı. 1931'de Suriye'ye kaçan babasının yanına gidince, orta son sınıftaki öğrenimini yarım bıraktı. Basımevine işçi olarak girdi. Bir yıl Suriye ve Lübnan'da kaldı. 1932'de Türkiye'ye dönünce, Adana'da çırçır fabrikalarında işçilik, dokumacılık, kâtiplik, ambar memurluğu yaptı. 1938'de Niğde'de askerlik görevine başladı. Burada, 'yabancı rejimler lehine propaganda ve isyana muharrik' suçundan yargılanarak, 1939'da beş yıla hüküm giydi Kayseri, Adana ve Bursa cezaevlerinde yattı. 1940 yılında Bursa Cezaevi'nde Nâzım Hikmet'le tanıştı. 1943'te tahliye olunca Adana'ya döndü. Karataş'ta toprak taşıma işinde bir ay amelelik yaptı.
1945'te Çorum'a sürgüne gönderildi. Ertesi yılı işsiz geçirdi. 1950'de İstanbul'a yerleşti. 1966'da bir 'Hücre çalışması ve komünizm propagandası' yaptığı gerekçesiyle Sultanahmet Cezaevi'ne gönderildi. Bulgar Yazarlar Birliği'nin çağrısı üzerine gittiği Sofya'da, tedavi edilmekte olduğu hastanede 2 Haziran 1970'te öldü.

.


info@orhankemal.org